banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Közel 30 millió lejjel támogatják a sepsiszentgyörgyi tüdőkórház felépítését

A Kovászna megyei önkormányzat 28,5 millió lejes finanszírozást kap a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászata új épületének építésére. A támogatásról rendeletben döntött a fejlesztési miniszter – írja közleményében az RMDSZ.

Cseke Attila elmondta: „az RMDSZ ígéretet tett arra, hogy a város, a megye és a térség lakosságának fontos kórházát korszerűsíti. A mai rendelet ennek az ígéretnek tesz eleget”.

A szaktárcavezető elmondta: a Szövetség által véghezvitt 2010-es egészségügyi decentralizáció fejlődést jelentett a sepsiszentgyörgyi kórház számára, a csütörtöki döntés a korszerűsítési folyamatot viszi tovább. Jelenleg a tüdőbetegek ellátása a város két különböző pontján működik – tette hozzá a miniszter.

A megyei önkormányzat tervet készített a helyzet orvoslására, a javaslatot pedig csütörtökön hagyta jóvá rendeletben a fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: „a háromszéki emberek egészségének és biztonságának védelme a legfontosabb. Éppen ezért mind a megyei tanácsnak, mind az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik legfontosabb pillére a szociális és egészségügyi rendszer fejlesztése. A sepsiszentgyörgyi új tüdőkórház építése már nem egy álom, hanem egy folyamat része. Két éve kezdeményeztük egy olyan kórház építését, ahol a járóbeteg-gondozást és a bent fekvő részt is egységesen, korszerűen fogjuk megvalósítani. Cseke Attila miniszter operatív munkájának köszönhetően hamarosan indul a közbeszerzés is, hiszen a kész kivitelezési tervet is átadjuk az országos befektetési ügynökségnek”.

Az új kórházépület kétemeletes lesz, 34 beutalt beteg egyidejű kezelésére alkalmas, és a bent fekvő betegeket kezelő részlegen kívül járóbeteg-rendelővel, röntgenközponttal és laboratóriummal is rendelkezik majd. Az új egészségügyi létesítmény ugyanakkor minden tűzvédelmi követelménynek megfelel, és meglesznek a szükséges körülmények ahhoz, hogy korszerű standardoknak megfelelő egészségügyi ellátást nyújtson – hangsúlyozta a miniszter, aki hozzátette: „energiatakarékos kórházat építünk, az áramszükséglet legalább egyharmada megújuló forrásokból származik majd”.

A Kovászna megyei önkormányzat 1,1 millió lejes önrésszel járul hozzá az új kórház megépítéséhez.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?