Norvég, izlandi és liechtensteini pénzből növelné az energetikai hatékonyságát az Azomureș

A tavalyi rendkívüli aszály miatt a vállalat eredményei elmaradtak az előzetes várakozásoktól, idén azonban az időjárás a malmára hajtja a vizet.

601 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kapott az Azomureș kombinát egy olyan fejlesztésre, amelynek eredményeként csökkenni fog több berendezés áramfogyasztása. A pénzt a norvég, az izlandi és a liechtensteini kormány közös, a környezetvédelem támogatására létrehozott alapja adja.

A marosvásárhelyi vállalat idén 77,6 millió lej szán beruházásokra. „Folyamatban van több, az energetikai hatékonyság növelését célzó beruházás, amelyek révén modernizálunk több berendezést, s új termékeket fogunk tudni előállítani” – nyilatkozták a cég képviselői.

Az Azomureș vezetősége optimista az idei kilátásokat illetően. Az elmúlt két évben aszály sújtotta a mezőgazdaságot, ami miatt csökkent a műtrágya iránti kereslet, idén azonban kedvezően alakul az időjárás. A vállalat az egyik legnagyobb hazai műtrágya gyártó. A termelési kapacitása évi 1,8 millió tonna műtrágya, aminek körülbelül 70 százalékát belföldön értékesítik.

Az Azomureș a legnagyobb romániai földgáz felhasználó, a teljes belföldi fogyasztás hozzávetőleg 10 százalékát adja. A szárazság miatt a vállalat két utóbbi éve nem volt kifejezetten sikeres. 2020-ban az árbevétele 12 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 1,83 milliárd lej volt, aminek 35 százaléka exportból származott. Ennek ellenére a működése veszteséges volt, bár a deficit a 2019-es 96 millió lejről 28 millióra csökkent. 2021-ben 2 milliárd lejes árbevételt céloznak meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Azomureș alkalmazottainak a létszáma jelenleg kevéssel 1 000 fölött van. A cég tulajdonosa a svájci Ameropa, mely gabonakereskedelemmel is foglakozik, a konstancai kikötőben 600 ezer tonnás tárolási kapacitással rendelkezik.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?