Mikrochip gyártót csábítana Romániába a kormány

Rekordösszegű, 100 millió eurós állami támogatást adnának a beruházónak.

Globális szinten jelentős befektetések várhatók a microchipek gyártásában, mivel a jelenlegi termelési kapacitás elégtelennek bizonyul, ami fennakadásokat okoz az autógyártásban. A Cîțu-kabinet szeretné, ha a tervezett beruházások egyikére Romániában kerülne sor.

„Ez év őszén egy külföldi beruházóknak szóló rendezvényünk lesz Japánban, s reméljük, hogy jövőre egy mikrochip gyártót fogunk hozni Romániába. Idén Franciaországban és Németországban fognak beruházásokat bejelenteni a mikrochip gyártás területén. Mi, mint ország, a gazdasági minisztériumon keresztül Japánból próbálunk idecsábítani egy gyártót” – nyilatkozta Bogdan Hossu, a Wise Finance Solutions, pénzügyi tanácsadó cég vezetője.

Elmondása szerint egy mikrochipeket gyártó üzem legalább félmilliárd euróba kerül, de a beruházás értéke felmehet akár 1 milliárdra. Az elmúlt években a román kormány által a zöldmezős beruházásokra adott állami támogatások nem érték el a 40 millió eurót, de ebben az esetben 100 millió eurós szubvencióra volna szükség.

Hossu szerint Magyarország és Lengyelország jóval hatékonyabb Romániánál a fontos külföldi beruházások megszerzésében. „Magyarországnak és Lengyelországnak sokkal több pénzt költ az ország promoválására, a beruházók odacsábítására. Nekünk évi 1-2 rendezvényünk van, míg az ő állami ügynökségeik 6-10 rendezvényt szerveznek” – mondja a Wise Finance Solutions képviselője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az amerikai Intel a közelmúltban jelentette be, hogy megaberuházásra készül Európában a mikrochip gyártás területén. Itt Románia nem rúghat labdába, az Intel ugyanis 8 milliárd euró értékű állami támogatást szeretne kapna. A beruházás színhelye valószínűleg Bajorország lesz, a tartományi kormány már fel is ajánlott egy München közelében található, használaton kívüli katonai repülőteret a célra. Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója Thierry Breton uniós biztossal is találkozott nemrég, az EU-nak ugyanis feltett szándéka, hogy csökkentse az európai iparnak a távol-keleti mikrochip beszállítóktól való függőségét.

Kapcsolódók

Kimaradt?