Ismét leáll a Ford gyár az alkatrészhiány miatt

A járműrészleg hat napig nem dolgozik, míg a motorok összeszerelését tíz napra függesztik fel.

Továbbra is akadozik az autóipar mikrochipekkel való ellátása, ami a Ford romániai leányvállalatánál is érezteti a hatását. A cég craiovai üzemében hatnapos kényszerszünet lesz április 29-én, illetve május 10. és 14. között. A termelés ritmusát azonban már ettől a héttől visszafogják, május 21-ig a megszokott három váltás helyett, csak kettőben fognak dolgozni. A gyár motorgyártó részlege még hosszabb időre, 10 napra áll le, április 26. és május 14. között fog szünetelni a munka.

Az Automotive News Europe szakportál információi szerint a Ford a rendelkezésre álló chipek zömét a craiovai és a kölni gyáraiba irányítja, mivel Európán belül itt készülnek a vállalat jelenleg legnépszerűbb modelljei, a Fiesta, a Puma és az EcoSport.

A Saarlouisben található üzem újabb 20 napra bezár, azt követően, hogy az év elején már tartott egy öthetes kényszerszünetet. A valenciai gyárban április 28. és július 2. között fog szünetelni a termelés, míg a haszonjárműveket gyártó törökországi gyár április 19-én állt le, s június 13-án indul majd újra a munka.

A Fordnál idén már második alkalommal kénytelenek szüneteltetni a hiányt alkatrészhiány miatt, az első leállásra február 26. és március 10. között került sor. Az akkori kényszerszünet 160 millió eurós kiesést okozott a Fordnak és a hazai gazdaságnak, s a mostani veszteség is hasonló nagyságrendű lesz. A Dacia szintén két alkalommal volt kénytelen felfüggeszteni a termelést idén, első alkalommal öt, másodszor pedig hét napra. Az alkatrészhiány miatti leállás hozzávetőleg 220 millió eurós kárt okozott a vállalatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A hazai autóiparnak immár félmilliárd euró körüli veszteséget okozott a globális chiphiány. Mivel a termelés jelentős hányada kivitelre kerül, ez visszaveti az exportot és növeli a külkereskedelmi mérleghiányt, de negatívan befolyásolja a gazdaság növekedési kilátásait is.

A mikrochip-krízis annak a következménye, hogy a járvány idején nagyon megnőtt a kereslet a szórakoztató elektronikai termékek iránt, az aktuális termelési kapacitással a chipek gyártói nem tudják fedezni az igényeket. Az alkatrészhiány nem csupán az autóipart érinti, az Apple szintén ezen ok miatt dobta piacra a tervezettnél két hónappal később legújabb modelljét, az iPhone 12-t.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?