Növelte piaci részesedését a Dacia Európában

Kevesebb Dacia kelt el, mint tavaly, de a más márkák iránti kereslet nagyobb arányban csökkent.

Bár alkatrészhiány miatt csökkent a termelés az év első két hónapjában a Renault hazai leányvállalatának mioveni-i gyárában, s emiatt az export, mégis nőtt a Dacia súlya az európai piacon. Ennek az oka az, hogy az míg a Dacia eladásai csak 11 százalékkal estek vissza, addig a teljes piac 22 százalékkal zsugorodott.

Az Európai Autógyártók Egyesületének (ACEA) adatai szerint a januárban és februárban eladott személygépkocsik 3,5 százaléka volt Dacia márkájú. Egy évvel korábban a hazai márka európai piaci részesedése 3,1 százalék volt.

Egy sor európai országban drasztikusan csökkentek az autóeladások az év elején. A legnagyobb, 47 százalékos visszaesés Portugáliában és Litvániában következett be, míg Spanyolországban 45 százalékkal zsugorodott a piac. Magyarországon a visszaesés jóval az átlag alatti, 7 százalékos volt. Kontinentális viszonylatban kuriózumnak számít Szlovákia, ahol a súlyos járványhelyzet ellenére 13 százalékkal több új autó talált gazdára, mint 2020 első két hónapjában.

Romániában is rosszul alakultak az eladások, 40 százalékkal csökkentek az eladások januárban és februárban, 12 900 darabra. Az Autógyártók Romániai Egyesületének (ACAROM) adatai szerint a helyzet januárban katasztrofális volt, februárban azonban már lényegesen javult, akkor már csak 22 százalékkal maradt el a kereslet az egy évvel korábbitól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Eltérően az európai trendtől, idehaza csökkent a Dacia piaci részesedése, 65 százalékkal kevesebben vásárolták a hazai márkát, mint 2020 elején, az eladott járművek száma alig haladta meg a 2 ezret. A márkák szerinti elemzés egyértelműen azt mutatja, hogy az alacsony jövedelműek vásárlási hajlandósága csappant meg, a jól keresőké ellenben nem.

Az elmúlt időszak egyértelmű nyeretese a Ford, amelyből közel 1 400 darabot adtak el, 33 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, Toyotából pedig 1 300-t, ami 13 százalékos növekedést jelent. Hasított a BMW és a Mercedes-Benz is, előbbi 5, utóbbi 20 százalékos növekedést ért el.

(Címlapfotó forrása: Dacia)

Kapcsolódók

Kimaradt?