banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Alkatrészhiány miatt leáll a romániai Ford gyár

A nyolcnapos kényszerszünet 100 millió eurónál nagyobb kiesést jelent a vállalatnak és a román gazdaságnak.

Alkatrészhiány miatt február 26-án leáll a craiova-i autógyár. A kényszerszünet a tervek szerint nyolc napig fog tartani, a termelés március 10-én indul újra. A Ford vezetése azért döntött a munka felfüggesztéséről, mivel globális hiány van a személygépkocsik fontos alkatrészeinek számító mikrochipekből.

A hónap elején, ugyanazon okból kifolyólag, a Dacia is kénytelen volt szüneteltetni a termelést. A menedzsment előzetesen azzal számolt, hogy három napig fog állni a munka, végül öt lett belőle.

A mikrochip-hiány amiatt alakult ki, hogy az autóeladások drasztikus visszaesésével párhuzamosan tavaly nagyon megnőtt a kereslet a szórakoztató elektronikai termékek iránt. Az autógyártók lemondták a már megrendelt tételek egy részét, ellenben az Apple, a Microsoft és a Sony elárasztották a gyártókat megrendelésekkel. 2020 végén az autópiac hirtelen magára talált, azonban a mikrochip gyártóknak nem volt szabad termelési kapacitásuk. A helyzet azóta sem változott, mert bonyolult technológiájú, tőkeigényes befektetésről van szó, ezért hosszadalmas a termelési kapacitás bővítése.

A jelen gazdasági helyzetben, mikor épp lábalunk kifelé a válságból, nagyon nem hiányzott, hogy az autógyárak kénytelenek visszafogni a termelést. A Dacia esetében az ötnapos leállás kb. 100 millió eurós veszteséget okozott, 6 500 személygépkocsival kevesebbet gyártottak a tervezettnél. A Fordnál a veszteség jóval 100 millió euró fölött lesz. A craiova-i üzem gyártási kapacitása kisebb, mint a mioveni-i Dacia gyáré, naponta csak 1 000 autót szerelnek össze, azonban az egységnyi érték előbbi esetében nagyobb.

Mivel az olténiai gyárban a Ford aktuálisan legnépszerűbb autója, a Puma készül, a cégvezetés nem akarta szüneteltetni a termelést, inkább a németországi gyárat áldozták be, ahol a Focust gyártják. A lépés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a mikrochip-hiány súlyosabbnak bizonyult, mint amennyire kezdetben tűnt. Szakemberek szerint egyhamar nem fog megoldódni a hiány, még hónapokig lehet fennakadásokra számítani. A mikrochip-válság miatt nemzetközi szinten 1 millió járművel maradhat el az autóipar termelése a tervezettől.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?