Munkaszünet lesz március 8-án a Daciánál, de nem a nőnap miatt

Az autóipar akadozó alkatrészellátása miatt 260 millió eurót veszít a gazdaság az első negyedévben.

Március 8-án munkaszüneti nap lesz az Automobile Dacia mioveni-i üzemében, de nem a szebbik nem iránti tisztelet jelenként. Azt követően, hogy februárban már volt három kényszerű szünnap, márciusban újabb kettő követi ezeket, az első 5-én. A márciusi leállás oka ugyanaz, mint a februárié, a mikrochiphiány. Az alvázgyártó részleg csökkentett kapacitással fog termelni.

A februári és a márciusi kényszerszünet miatt a tervezetnél 6 500-zal levesebb jármű készül a gyárban, ami körülbelül 100 millió eurós veszteséget jelent. Ennél is rosszabb hír, hogy az alkatrészhiánynak távolról sincs vége. „Az előrejelzések szerint az elektronikus alkatrészek hiánya a második negyedévben éri majd el a csúcspontot” – nyilatkozták az Automobile Dacia illetékesei.

A Ford craiovai üzemében jelenleg is áll a munka. A termelést február 16-án függesztették fel, s március 10-én indul majd újra. A kényszerszünet miatt a Fordnál 8 ezer autóval és 2 ezerrel kevesebb motorral kevesebbet gyártanak, mint amennyit beterveztek az adott időszakra. Pénzben ez 160 millió eurós kiesést jelent. A két autógyártónak, a vártnál kisebb termelése miatt a bruttó hazai termék (GDP) 260 millió eurót veszít az első negyedévben.

Globálisan csökken az autógyártás

Az IHS Markit piackutató cég becslései szerint az első negyedévben globális szintén a tervezettnél 672 ezerrel kevesebb autót gyártanak a mikrochiphiány következtében. A modern személygépkocsik nélkülözhetetlen alkatrészeinek számító mikrochipek zömét Ázsiában állítják elő, a legnagyobb gyártó Tajvan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A hazai autóipar gyengén kezdte az idei évet, bár januárban még nem kellett felfüggeszteni a termelést az alkatrészhiány miatt. Az év első hónapjában a két hazai autógyár együttes termelése 10 százalékkal maradt el a tavalyi szinttől. Ennek az oka az, hogy a fő export piacnak számító nyugati országokban a koronavírus járvány miatt akadozott az értékesítés.

Az ágazati szakmai szervezet, az Acarom adatai szerint a Dacia 19 800 járművet gyártott, míg a Ford 18 600 darabot. Előbbinek a termelése 15 százalékkal esett vissza, utóbbié ellenben csak 6 százalékkal.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?