Ideiglenesen leállt a Dacia üzeme a félvezetők globális hiánya miatt

Ideiglenesen felfüggesztette a járműgyártást a francia Renault tulajdonában levő Dacia mioveni-i üzeme a félvezetők globális hiánya miatt - adta hírül szerdán a Profit.ro.

A vállalat a portállal azt közölte, hogy a járműgyártást február 1-től felfüggesztették, a termelést a félvezetőkkel való ellátottsághoz igazítják, de nem közölték, hogy meddig szünetel a termelés.

A Dacia most először függesztette fel termelését azóta, hogy az egész világon hiánycikk lett a félvezető, miután kereslete jelentősen megugrott.  A világon ugyanis erőteljesen nőtt a számítógépek és mobiltelefonok iránti kereslet, amelyekhez ugyanolyan félvezetőket használnak, mint a járműgyártásban.

Az országban a Dacia mellett a Fordnak van egy járműgyártó üzeme Craiován, de az nem jelezte, hogy termelését csökkentenie kellett volna emiatt.

Tavaly a Dacia és a Ford együtt 438 107 járművet gyártott romániai üzemeiben. A Daciát érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, ugyanis termelése 25 százalékkal esett vissza 2020-ban, a cégnél 259 099 autót szereltek össze, mintegy 90 900-zal kevesebbet az előző évinél.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?