Chiphiánnyal küzd világszerte az autóipar, több gyárat leállítottak

A hazai üzemek egyelőre nem érzik meg az ellátási nehézségeket, a magyarországi gyártók ellenben a termelés visszafogására kényszerülnek.

Akadozik a termelés az autóiparban világszerte, mivel nincs elegendő a modern személygépkocsik fontos alkatrészeinek számító chipekből. Az alkatrészhiány miatt röviddel azután, hogy újraindult a téli szünetet követően, ismét leállt a Mercedes kecskeméti üzeme, míg az Audi győri gyárában egyműszakos munkarendet vezettek be az autógyártásban, s a motorgyártásban is kénytelenek voltak visszafogni a termelést.A Ford craiovai üzeme nem érezte meg a chiphiányt | Fotó: Agerpres

A kialakult helyzet részben a koronavírus járványnak tudható be, ami miatt az elmúlt hónapokban nagyon megnőtt a kereslet a szórakoztató elektronikai termékek (játékkonzolok, okostelefonok, laptopok, számítógépek) iránt, amelyek szintén chipekkel működnek. Ezzel párhuzamosan, mivel 2020 első felében zuhant az autók iránti kereslet, a gyártók elkezdték lemondani a chiprendelések egy részét. Az utolsó három hónapban azonban a kereslet látványos növekedésnek indult, aminek a mértéke a gyártókat is meglepte.

Ez készületlenül érte a gépjárműipari vállalatokat, melyeknek nem volt elég alkatrészük a termelés felfuttatásához. Hiába adott le rendeléseket az autóipar, a chipgyártóknak nem maradt fölös kapacitásuk ezek kielégítésére, mivel már teljes erőbedobással dolgoztak azért, hogy kielégíthessék az Apple, a Sony vagy a Microsoft igényeit. Az is rontott a helyzeten, hogy december végén Donald Trump amerikai elnök feketelistára tette a vezető kínai chipgyártót, a SMIC-et, ami azzal járt, hogy amerikai, vagy az USA-ban gyárat működtető cég nem vásárolhat tőle.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mivel ebben az iparágban a termelési kapacitás bővítése nagyon pénz- és időigényes feladat, a Continental arra számít, hogy az ágazat ellátási nehézségekkel fog küszködni 2021 végéig. A Volkswagen ennél optimistább, a német cég menedzsmentje reméli, hogy a második negyedévben javulni fog a helyzet.

A chiphiány miatt a Ford február 19-ig bezárta a németországi Saarlouisban található üzemét, ahol a vállalat legnépszerűbb modelljét, a Focust gyártják. Az indiai Csennában működő Ford gyárban egy héttel meghosszabbították a munkaszünetet, ott január 24-én indul újra a termelés. A két romániai autógyárban, a Ford craiovai és a Renault mioveni-i üzemében egyelőre zavartalanul folyik a termelés.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?