Bemutatták az új Dacia modellt, a Bigstert

A gyártás megkezdésének időpontja még nem ismert, az sem, hol történik majd, de jó eséllyel a mioveni-i üzemben.

Újabb városi terepjáróval bővül közeljövőben a Dacia járműpalettája. A Dacia Bigster robusztus megjelenésű, tágas autó, a maga 4,6 méterével 30 centivel lesz hosszabb, mint a Duster. A Bigstert valószínűleg gázmeghajtású és hibrid változatban is gyártani fogják. A gyártó szerint a Bigster olcsóbb lesz, mint a konkurencia alsó-középkategóriás autói. Egyelőre nem született végleges döntés arról, hogy fogják gyártani a Bigstert, de jó eséllyel a vállalat romániai, Mioveni-ben található üzemében.

A Bigster koncepcióját a Renault-csoport 2025-ig szóló, Renaulution nevet viselő stratégiai tervének keretében mutatták be. Az ötéves stratégiának része a Logan és a Sandero megújítása, valamint a márka első elektromos járművének, a Springnek a piacra dobása. A kecsegtető árú és viszonylag jó hatótávolságú Springet három változatban fogják gyártani, ezek egyikét kifejezetten autómegosztó szolgáltatóknak kínálják majd.

A Renaulution stratégia értelmében a Renault-Mitsubishi-Nissan szövetség az elkövetkező időszakban a növekedés helyett a hatékonyságra helyezi a hangsúlyt. A termelést a korábbi 4 millió darabos csúcsról 3,1 millióra csökkentik 2025-ig. Ezzel párhuzamosan a beruházási, kutatási és fejlesztési költségeket a jelenlegi 10 százalékról a költségvetés 8 százalékára kívánják csökkenteni. 2025-re a fix költségeket is számottevő összeggel, 3 milliárd euróval kívánják mérsékelni.

(Nyitókép: dacia.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?