Összesen 170 millió eurós állami támogatást adott tavaly a kormány 30 beruházásra

A beruházások eredményeként 3 400 munkahely jön létre.

170 millió euró értékű állami támogatást kaptak tavaly cégek beruházások céljára. A szóban forgó beruházások összértéke meghaladja az 500 millió eurót, az állami szubvenciót is beleértve. A fejlesztések eredményeként 3 400 új munkahely jön létre. Ez azt jelenti, hogy a kormány minden egyes munkahelyért 50 ezer eurót fizetett.

A haszonélvezők között multinacionális vállalatok éppúgy vannak, mint hazai tőkével működő cégek. A legnagyobb összegű, 26,47 millió eurós támogatást a német Bosch hazai leányvállalata, a Robert Bosch kft. kapja, két tételben. A hazai kézben levő cégek közül a Lidas kft.-nek jutott a legtöbb pénz, 23,04 millió euró. A Lidas a Teleorman megyei Zimnicea városában épít kenyérgyárat.

A támogatások jelentős részét erdélyi beruházásokra fordítják. A Bosch a Balázsfalván és Nemeszsukon működő, autóalkatrész üzemeinek a termelési kapacitásait növeli két, közel 66 millió euró összértékű projekt keretében. Az alumínium alkatrészeket gyártó Universal Alloy Corp. Europe Máramarosban hajt végre egy 36,32 millió eurós beruházást, amiből 13,92 millió euró az állami támogatás.

A B.Braun Pharmaceuticals Temesváron létesít perfúziós oldatokat gyártó üzemet, míg a besztercei építőanyag gyártó cég, a Teraplast, biológiailag lebomló fóliákat fog előállítani. Előbbi beruházás értéke 83,65 millió euró, amihez a kormány 12,44 millióval járult hozzá, utóbbié 11,59 millió euró, amiből 5,79 millió az állami támogatás.

Harminc cégnek jutott a pénzből

2020-ban 30 beruházás kapott állami támogatást, ami határozottan nagy szám, főleg, hogy erre gazdasági krízishelyzetben került sor. 2018-ban csak 19 beruházásnak folyósítottak állami szubvenciót, 2019-ben pedig 21-nek, annak ellenére, hogy azokban az években a gazdaság erőteljesen növekedett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A külföldi cégek egy sor kritériumot megvizsgálnak, mielőtt eldöntenék, a térség mely országában hajtsanak végre beruházást. Románia több szempontból is hátrányos helyzetben van, így például a közúti és a vasúti infrastruktúra tekintetében, azonban az állami támogatások ezt részben kompenzálni tudják.

Kapcsolódók

Kimaradt?