Messze még a chipkrízis vége: egy új üzem többmilliárd dollárba kerül, s évekig tart az építése

Több millió autóval kevesebbet gyártanak idén, mivel nincs elég félvezető áramkör. Az alkatrészhiány 2022-ben is éreztetni fogja a hatását.  

A tervezettnél 3,9 millió darabbal kisebb lesz globális szinten a személygépkocsigyártás idén az AlixPartners gazdasági elemző és tanácsadó cég szerint. Ez hozzávetőleg 110 milliárd dolláros bevételkiesést eredményez. Az AlixPartners négy hónappal korábbi becslése még a tervezettnél 2,2 autóval kisebb termelést és 61 milliárd dollárral kevesebb bevételt prognosztizált. Időközben kiderült, hogy a mikrochip-hiány súlyosabb, s hosszabb ideig fog tartani, mint az korábban feltételezték.

A mikrochipek nélkülözhetetlen alkatrészei napjaink autóinak. Egy átlagos személygépkocsi többszáz chipet tartalmaz, de a drága, csúcstechnológiát jelentő modellekbe akár 1 400 darabot is beépíthetnek. Mivel a közúti járművekben egyre több az elektronika, a felhasznált chipek száma egyre nő.

A tavalyi szigorú járványügyi szabályok, a helyváltoztatási korlátozások miatt az emberek sokkal több időt töltöttek a négy fal között, mint korábban, s emiatt megugrott a szórakoztató elektronikai termékek iránti kereslet. Ezzel párhuzamosan az autóeladások nagyban visszaestek, a gyártók pedig visszamondták a chipmegrendelések egy részét. Az okostelefonok, televíziók, laptopok, táblagépek és játékkonzolok gyártói lecsaptak a hirtelen megjelent alkatrész feleslegre, s hosszú távra lekötötték a felszabadult gyártási kapacitást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Emiatt, amikor 2020 végén az autópiac élénkülni kezdett, a gyártók azzal szembesültek, hogy az alkatrészhiány miatt nem tudják felpörgetni a termelést a korábbi szintre. Ezért szinte minden gyártó arra kényszerült, hogy hosszabb-rövidebb időre leállítsa a gyárait, ami alól a Dacia és a Ford Románia sem volt kivétel. A hazai cégek az év eleje óta félmilliárd euró bevételtől estek el, mivel nem áll rendelkezésükre elég félvezető áramkör.

Drága és bonyolult

Miért húzódik el az alkatrész krízis, miért nem tudják kielégíteni a gyártók a megnövekedett keresletet? Alapvetően azért, mert a mikrochipek egy nagyon speciális technikai eszköz, aminek az előállítása bonyolult és költséges technológiát feltételez. Egy chipüzem létrehozása 10-15 milliárd dollárba is belekerülhet, de az iparágat domináló három gigásznak, a TSMC-nak, a Samsungnak és az Intelnek vannak 20 milliárd dolláros gyárai is. Ezekben a termelő egységekben darabonként 100 millió dollárt érő berendezések is vannak.  

A termelési kapacitás növelése tehát roppant tőkeigényes, s a gyártók csak akkor vágnak bele egy nagyszabású projektbe, ha biztosak benne, hogy a kereslet tartósan biztosított. Ugyanakkor ha van is pénz a fejlesztésre, az akkor is hosszadalmas folyamat, a gyártási technológia komplexitása, a berendezések bonyolult volta miatt. A félvezető áramkörök előállítása többek között azért körülményes, mert teljesen pormentes környezetet, tehát speciális infrastruktúrát igényel.Többszáz mikrochiper építenek be egy modern autóba / Fotó: Pixabay

A világ egyik vezető gyártója, a tajvani TSMC már bejelentette, hogy végrehajt egy 100 milliárd dolláros fejlesztést, azonban a termelési kapacitás növekedése csak három év múlva fogja éreztetni a hatását a piacon. Ez a többi gyártóra is érvényes, bármelyik gyár, amelyet most kezdenek el építeni, valószínűleg legkorábban 2023-ban kezd majd el termelni.

A világ egyik legnagyobb autóipari vállalata, a Stallentis, negyedévi eredmény beszámolójában azt prognosztizálja, hogy 2021 második félévében enyhülni fog a mikrochip-hiány, azonban ellátási fennakadások még jövőre is lesznek. „Minél tovább tart a válság, annál nehezebb lesz az autóiparnak fenntartania jelenlegi üzleti modelljét” – nyilatkozta a többek között a Fiat, Citroen, Peugeot, Alfa Romeo és Jeep márkájú autókat gyártó vállalt vezérigazgatója, Carlos Tavares.

Kapcsolódók

Kimaradt?