A rendőrség sietett a belföldi autópiac segítségére 2020-ban

Fotó: Román RendőrségA belügyi intézmény közel félmilliárd lej értékben vásárolt Dacia személygépkocsikat.

Fennállásának legnagyobb értékű flottaszerződését kötötte meg tavaly a román rendőrség. Az intézmény 483 millió lej értékben vásárolt gépjárműveket az Automobile Dacia Rt.-től. 139 millió lejt a Belügyminisztérium költségvetéséből utaltak ki a beszerzésre, a fennmaradó összeg pedig a kormány tartalékalapjából érkezett.

A belügyisek 3 360 Logant, 3 382 Dustert és két darab Dokkert vásároltak. A beszerzésre azt követően került sor, hogy május elején Ludovic Orban akkori kormányfő látogatást tett a Dacia mioveni-i gyárában, ahol kijelentette, „román termékeket kell vásárolnunk”. Később a Ford üzemét is felkereste, ahol azt mondta, „Romániában gyártott autókat kell vásárolnunk”. Ez utóbbi megnyilatkozását nem követte tett, annak ellenére, hogy a Dacia járművei, hazai márkanevük ellenére, semmivel sem románabbak, mint a Ford, a cég lévén a francia Renault tulajdona.

A Dacia tavaly 14 449 milliárd lej értékben értékesített autókat külföldön, ami 29,6 százalékos visszaesés 2019-hez képest. A belföldi eladások lényegesen jobban alakultak, a csökkenés csak 4,9 százalékos volt. Ehhez a viszonylag jó eredményhez számottevően hozzájárult a rendőrségtől érkezett kiadós megrendelés. Az Automobile Dacia 2020-as belföldi árbevétele 2,075 milliárd lej volt, a rendőrségtől befolyt pénzösszeg ennek a 23,2 százalékát tette ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vállalat 46 663 személygépkocsit adott el idehaza, ezek közül 6 744 került a rendőrség állományába. Ez a teljes mennyiségnek hozzávetőleg 14 százaléka. A gépjármű-bejegyzéssel és jogosítványokkal foglalkozó hivatal (DRPCIV) kimutatásai szerint a Dacia belföldi eladásai tavaly 20 százalékkal maradtak el darabszámban az egy évvel korábbi szinttől. Az intézmény nyilvántartásaiban azonban nem szerepelnek a rendőrség tulajdonában levő gépjárművek. Ha ez utóbbiakat is számításba vesszük, akkor a visszaesés csak 7,2 százalékos.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?