banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Övön aluli ütés a román exportnak: hét napra leáll a Dacia-gyár

A termelés felfüggesztésének az oka ez alkalommal is az alkatrészhiány.

Április 1-én, 2-án, 16-án, 26-án, 27-én, 28-án és 29-én leáll a termelés a nagyobbik hazai autógyártó mioveni-i üzemében. Az Automobile Dacia alvázgyára öt napon át csökkentett kapacitással fog működni.

A munkafelfüggesztésének az oka ugyanaz, mint a korábbi leállások alkalmával: a globális szintű alkatrészhiány. A szórakoztató elektronikai ipar, a termékei iránti fokozott kereslet miatt a mikrochip termelésnek a megszokottnál nagyobb hányadát kötötte le, a termelési kapacitások növelése pedig viszonylag hosszadalmas folyamat.

„A jelenlegi krízis kezdete óta folyamatosan együttműködünk a beszállítókkal, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a hatásait. Válságkezelő csoportot szerveztünk, amely naponta találkozik, hogy meghozzuk a legmegfelelőbb lépéseket” – nyilatkozták a vállalat képviselői, hozzátéve, hogy mindezek ellenére nem tudják függetleníteni magukat az alkatrészhiány hatásaitól.

Nem ez az első termeléskiesés

Februárban és márciusban a Dacia már felfüggesztette a munkát öt napra, a Ford craiova-i üzemében pedig nyolcnapos kiesést okozott az alkatrészhiány. Nem lenne meglepő, ha az amerikai vállalat is további leállásra kényszerülne.

A Dacia korábbi, ötnapos leállása miatt a tervezettnél körülbelül 6 500-zal kevesebb járművet gyártottak, ami 100 millió eurós kárt okozott. Mivel ezúttal hét napig szünetel a munka, a kiesés még nagyobb lesz, 120 millió euró körüli.

A Fordnál 160 millió euró volt az ára a kényszerszünetnek, összesen tehát a tervezetnél 380 millió euróval kevesebbet termel meg az ágazat április végéig. A kár ideális esetben lesz ennyi, akkor, ha a második tavaszi hónapban a Fordnál zavartalanul folyik majd a munka.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mindez nagyon negatívan befolyásolja az idei év gazdasági kilátásait, mivel az autógyártás a húzóágazatok közé tartozik, s jelentős a hozzájárulása a kivitelhez is. Az Autógyártók Romániai Egyesületének (ACAROM) adatai szerint az ágazat, az alkatrészgyártókat is beleértve, 2020-ban 25 milliárd euróval járult hozzá a bruttó hazai termékhez, vagyis a részesedése a GDP-ben meghaladja a 10 százalékot.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?