Környezetkímélő autók ranglistája: a Dacia Sandero jobb, mint a Fiat Panda vagy a Mercedes-Benz A-Class

A környezetet legkevésbé károsító modellek a Hyundai Nexo és a VW ID.3 Pro 150.  

Közzétette a leginkább környezetkímélő frissen piacra dobott személygépkocsik idei rangsorát a Green NCAP. A civil szervezet a járművek tényleges károsanyag-kibocsátását méri. A méréseket nyolc európai ország laboratóriumaiban végzik.

Az értékelés során három tényezőt vizsgálnak: a jármű valós energiafogyasztását, az üvegházhatású gázok kibocsátását és a légszennyezettséget jelentős mértékben befolyásoló anyagok kibocsátását. Az idei rangsort egyértelműen az alternatív technológiájú meghajtással működő gépkocsik dominálják, a hagyományos meghajtásúak között pedig óriási a szórás. Akárcsak a töréstesztek esetében, az értékelést csillagokkal fejezik ki.

A listavezetők a hidrogén üzemű Hyundai Nexo és a Volkswagen elektromos modellje, az ID.3 Pro 150, mindkettő ötcsillagos. A dél-koreai autó az üvegházhatású gázok és a környezetszennyező anyagok kibocsátásának a tekintetében is maximális pontszámot ért el, az energiafogyasztását pedig 7,3 pontosra értékelték. A VW szintén 10 pontot kapott az első két kritérium alapján, míg az energiafogyasztását 9,6 pontosnak minősítették.A Sandero az energia felhasználás terén teljesít legjobban / Fotó: Youtube

Másfél csillagos Land Rover

Harmadik a mezőny egyetlen négycsillagos járműve, a hibrid meghajtású Toyota Prius lett. A japán gyártó modellje az energiafogyasztásra kapta a legmagasabb, 8,3-as pontszámot, az üvegházhatású gázkibocsátása 7, a környezetszennyező anyagkibocsátása pedig 6 pontos.

A hagyományos meghajtású modellek közül a Skoda Octavia Combi 2.0 TDI-t találták a legjobbnak. Ezt az ötödik helyre rangsorolták,  három és fél csillagot kapott. Az energetikai hatékonyság terén magasabb pontszámot kapott, mint a Hyundai Nexo, 7,7 pontot, a légszennyező anyagkibocsátás terén pedig, a maga 6,7 pontjával megelőzi a Toyota Priust. Az üvegházhatású gázok tekintetében ugyanakkor elég alacsony pontszámot (4,6) ért el.

A ranglistán egy hazai gyártású gépkocsi is szerepel, a 14. helyre kerülő Dacia Sandero SCE 75. A két és félcsillagos modell az energiafogyasztás terén érte el a legjobb, 5,7 pontos osztályzatot. A Sandero olyan, lényegesen jobban jegyzett típusokat előz meg, mint a Fiat Panda, a Honda Civic, a Mazda CX-30, a Mercedes-Benz A-Class, a Mini Cooper, vagy a Mitsubishi Outlander.

A rangsor legvégén a Volvo XC60, a Hyundai Tucson és a Land Rover Discovery Sport szerénykedik. A svéd jármű a üvegházhatású gázkibocsátás terén abszolút utolsó, 0 ponttal. Ezen a téren a Land Rover sem jeleskedik, csupán 0,6 pontot ért el, ráadásul az energetikai hatékonysága is alacsony, mindössze két pontot ért. A környezetszennyezés terén a Hyundai Tucson teljesített a legrosszabbul, a megszerezhető10 pontból 2,6-ot kapott.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?