Elektromos autókat gyárthatnak Magyarországon

A Rivian befektetéséért Németországgal és Nagy-Britanniával kell versenyezni.

Újabb autógyártó cég települhet Magyarországra, írja a Bloomberg. A szóban forgó vállalat az amerikai Rivian, amelyik elektromos haszonjárműveket tervez gyártani. Bár még egyetlen Rivian modell sorozatgyártása sem kezdődött el, a cég értékét több tízmilliárd dollárra becsülik, az Amazon pedig máris 100 ezer járművet rendelt tőle.

A vállalat első európai gyárának potenciális helyszínei között szerepel még Németország és Nagy-Britannia. Magyarország előnye utóbbiakkal szemben az alacsonyabb bérköltség, valamint a jelentős összegű állami szubvenció lehet.

A Rivian első, az USA-beli Illinois államban található üzemében a termelés 2021 utolsó negyedévében kellene elinduljon. A tervek szerint 2022-ben 10 ezer furgont fognak leszállítani az Amazonnak, a fennmaradó 90 ezret pedig 2030-ig. A Rivian furgonok 240 kilométert közlekedhetnek majd egy feltöltéssel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az autóipar már most is a magyar gazdaság húzóágazata. Az országban jelenleg négy gyártónak van üzeme: az Audinak Győrött, a Mercedesnek Kecskeméten, a Suzukinak Komáromban, az Opelnek pedig Szentgotthárdon. Folyamatban van egy újabb befektetés is, a BMW Debrecenben épít gyárat.

(Címlapfotó: automotor.hu)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?