banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Ford-vezérigazgató: biciklivel lehagyom az autóinkat szállító román tehervonatot

Egy szerelvény 26 óra alatt jut el a craiovai gyártól a magyar határra.

Sokmilliós veszteséget okoz a Ford számára a hazai vasúti infrastruktúra állapota, ami miatt a Romániában gyártott gépkocsik rendszeresen késve érkeznek a nyugati ügyfelekhez, állítja a vállalat vezetősége.

„A szerelvények átlagsebessége 15-20 km/óra, kevesebb, mint amennyit én kerékpárral elérek. És, hogy világos legyen, nem vagyok élsportoló, olimpikon, nem tekerek nagyon gyorsan, de le tudok hagyni egy ilyen vonatot. Ez problémát jelent a számunkra” – nyilatkozta Josephine Payne, a Ford Románia vezérigazgatója.

A Ford évente 100 ezernél több, a craiovai üzemben összeszerelt személygépkocsit szállít külföldre vasúton. A leghosszabb, 700 méteres szerelvények 700-nál is több autót szállítanak. Előfordul, hogy egy ilyen vonat 26 óra alatt teszi meg az olténiai gyár és a magyar határ közti 400 km hosszú utat. A határon is órákon keresztül vesztegel, mivel Románia nem része a schengeni övezetnek, ezért a vámügyek hosszadalmasak.

A tehervonatok átlagos sebessége Romániában 16-17 km/óra, de az Arad és Kürtös közti modernizált szakaszon sem haladja meg a 80 km/órát. A vasúti infrastruktúra állapotát jól tükrözi a tény, hogy kürtösi határállomásról hamarabb ér el egy áruszállító szerelvény Németországba, mint Konstancára. Volrót rá példa, hogy konténerek három nap alatt tették meg az utat Kürtös és a fekete-tengeri kikötőváros között. A Ford és a Dacia többször felhívták már az illetékesek figyelmét, hogy a vasúti sínek állapota akadályozza az exportot, a tehervonatok lassúsága miatt a kivitel egy részét átirányították a közutakra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A rendszerváltás óta eltelt időszakban éves átlagban 20 km vasúti pálya került felújításra az országban. Ezeket a munkálatokat néha olyannyira esztelenül végezték, hogy a rendezőpályaudvarok kapacitásának csökkenése miatt a szerelvények átlagsebessége csökkent, ahelyett, hogy nőtt volna. Az infrastruktúra siralmas állapota miatt jelenleg a hazai vasúti teherforgalom volumene körülbelül a negyede az 1990-es értéknek.

(Nyitókép: Facebook/FordRomania)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?