banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A vasúti teherszállítás romániai paradoxona: az ész nélküli pályafelújítások csökkentik az áruszállítás sebességét

A tehervonatok átlagsebessége 20 év alatt 30 km/h-ról 17 km/h-ra csökkent.

Anakronisztikus állapotok jellemzik a vasúti teherszállítást Romániában. A vasúti pálya sok szakaszon annyira rossz műszaki állapotban van, hogy a tehervonatok átlagsebessége 16-17 km/h körüli. Húsz évvel korábban még átlagban 30 km-t tettek meg a szerelvények egy óra alatt. Ennek következtében a vasúti áruszállítás volumene 35 százalékkal csökkent a 2001 és 2020 közti időszakban, ami a legnagyobb arányú visszaesés az Európai Unióban.

Vasile Șeclăman, a Romániai Magán Vasúttársaságok Munkáltatói Szervezetének (OPSFPR) elnökének elmondása szerint emiatt jelentős mennyiségű áru vonaton érkezik Németországból, Belgiumból vagy Szlovákiából a kürtösi határátkelő állomására, ahol kamionokra rakják át a konténereket. A közúti szállítás sokkal gyorsabb idehaza, előfordul, hogy a szállítmány vasúton 3 nap alatt érkezik meg Kürtösről Konstancára.20 év alatt szinte felére csökkent a tehervonatok átlagsebessége/Fotó: Pexels

Modernizálás, nem várt következménnyel

Az áru szállítási sebessége a vonatok átlagsebességénél is lényegesen kisebb, mivel azt sok esetben át kell rakodni egyik szerelvényről a másikra, a vonatok pedig rengeteget várakoznak a rendezőpályaudvarokon. Amedeo Neculcea, a Grup Feroviar Român vasúttársaság igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes pályaszakaszok felújítását követően az áruszállítási sebesség ahelyett, hogy nőtt volna, csökkent. Ez a paradox helyzet amiatt állt elő, hogy a modernizálás során a rendezőpályaudvarokon sok mellékvágányt megszüntettek, ami nehézkesebbé teszi a tehervonatok haladását. A kürtösi pályaudvar korszerűsítése során a 40 sínpárból 18-t felszámoltak. Az aradi teherpályaudvaron korábban 45 vágány volt, a munkálatok befejeztével 29 maradt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Arad és Kürtös közti vágányok 40 százalékát megszüntették a korszerűsítés során. „A vonalak ilyen szintű felszámolása főleg a teherszállítást érinti, aminek a következménye a Kürtös felé irányuló forgalom lelassulása” – mondja Amedeo Neculcea, hozzátéve, hogy az állomásoztatási kapacitás radikális csökkentésével járó korszerüsítés inkább árt, mint használ a teherforgalomnak. Ennek ékes példájaként a Fetești és Konstanca közti pályaszakaszt említi. 1990-ben az áruszállítás sebessége 49 km/h volt ezen a szakaszon. Miután 6 éven át dolgoztak a felújításán, az áruszállítási sebesség már csak 44 km, annak ellenére, hogy a tehervonatok 120 km/h-s sebességgel közlekedhetnek rajta. Ennek az oka a mellékvágányok megszüntetése.

Az OPSFPR szerint égetően sürgős lenne egy sor pályaszakasz modernizálása, melyek között a következő erdélyieket sorolják fel: Piskitelep-Arad, Brassó-Segesvár, Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki, Arad-Nagyvárad. A Kolozsvár-Biharpüspöki szakasz felújítását és villamosítását a kormány is prioritásként kezeli, belefoglalta az országos helyreállítási tervbe (PNRR).

A hazai vasúti teherszállításban zajló folyamatokat hűen tükrözi az állami vasúttársaság teherforgalmi részlegének, CFR Marfă, a helyzete. 2011-ben a vállalatnak még 9 145 alkalmazottja volt, s 1,1 milliárd lejes árbevételt ért el. 2019-ben már csak 5 373 fő dolgozott a cégnél, az árbevétele pedig 674 millióra csökkent. A CFR Marfă ezen időszakban folyamatosan veszteséges volt, kilenc év alatt 1,7 milliárd lej deficitet termelt. A legrosszabb év 2019 volt, 237 millió lej veszteséggel.

Kapcsolódók

Kimaradt?