Mérföldkő a romániai autóiparban: bejelentették, mikor indul az első elektromos jármű gyártása

Az elektromos haszonjármű gyártása 300 millió eurós beruházást feltételez, ez lesz az első, Romániában összeszerelt zéró üvegházhatású kibocsátású autó.

Bár az első elektromos Daciát nem a mioveni-i gyárban, hanem Kínában gyártják, néhány éven belül mégis lesz Romániában összeszerelt elektromos autó. A Ford Europe bejelentette, hogy a craiovai üzemben gyártják majd egy új haszonjármű elektromos változatát. A tervek szerint ennek első darabjai 2024-ben gördülnek ki a szerelőcsarnokból. A furgon hibrid változatának gyártása egy évvel korábban indul.

„Egy új, teljesen elektromos változat 2024-ben történő bevezetésével a craiovai lesz a harmadik európai gyárunk, ahol ilyen járműveket gyártunk. (…) A tervünk, hogy Romániában gyártsuk ezt a kisteherautót, ami a helyi beszállítókkal és a közösséggel való gyümölcsöző együttműködésünket tükrözi” – áll Stuart Rowley, a vállalat európai vezérigazgatójának neve alatt megjelent közleményben.

Az elektromos haszonjármű gyártása 300 millió eurós beruházást feltételez, ez lesz az első, Romániában összeszerelt zéró üvegházhatású kibocsátású autó. A modellt, amelynek a nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a Ford két másik üzemében is gyártják majd, Kölnben, illetve a törökországi Kocaeliben. A járműnek lesz egy hagyományos, benzines, illetve dízel változata is, ezek a Dagenhamben (Nagy-Britannia) található üzemben készülnek. Ugyancsak a szigetországban gyártják majd a kisteherautó hajtóművét.

A Ford idén februárban jelentette be, hogy 2024-től kezdve kizárólag elektromos és hibrid haszonjárműveket fog Európában forgalmazni.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?