Idén megduplázódhat az elektromos autótöltő állomások száma

A gyors növekedés annak köszönhető, hogy uniós forrásokból 53 millió euró áll Románia rendelkezésére töltőállomások létesítésére.

A jövő az elektromos autóké, amelyekből egyre több közlekedik a hazai utakon is, a töltőállomások száma pedig szintén nő. 1 000 biztosan van belőlük, de hogy pontosan mennyi, azt senki sem tudja. Az ezres értékre a Ziarul Financiar gazdasági napilap jutott, összeadva a fontos piaci szereplők által üzemeltetett töltőállomások számát. A lektri.co ugyanakkor 1 500 elektromos töltőállomásról tud. A jelentős eltérés magyarázata az lehet, hogy utóbbi nyilván tart olyan, belső használatra, egy-egy adott cég munkatársai számára kiépített töltőket, amelyekhez a nagyközönségnek nincs hozzáférése.

„Nehéz követni a piacot, hiányzik egy olyan platform, amely valós időben gyűjtené az adatokat. Megvolt a szándék, hogy a közlekedési minisztérium létrehozzon egy ilyen eszközt, azonban elakadt, mivel a monitorozás jelentős összegű beruházást feltételezett” – nyilatkozta Alexandru Teodorescu, a legnagyobb, e-charge nevű töltőhálózatot működtető cég, a Renovatio vezérigazgatója.

A töltőpontok leginkább Bukarestben koncentrálódnak, többek között annak köszönhetően, hogy egy helyi szabályozás előírja, a bevásárlóközpontok parkolóhelyeinek 1 százaléka elektromos autótöltővel kell legyen ellátva. Piaci információk szerint a már beüzemelt nyilvános töltőállomásoknak körülbelül a negyede gyorstöltő, ami 250-t jelent. Egy gyorstöltő kialakítása 25-30 ezer euróba kerül, míg egy hagyományos töltő sokkal olcsóbb, 5-7 ezer euró.A töltőpontok jelentős része parkolókban található / Fotó:Agerpres

A MOL is ott van a piacon

A szakemberek az elektromos töltők gyors szaporodására számítanak, idén akár megduplázódhat a számuk. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az Európai Unió tavaly 53 millió eurós keretet hagyott jóvá Románia számára, egyenáramú 50kW DC és váltóáramú 25 kW AC elektromos töltőállomások kiépítésére. A pénzt 2025-ig lehet lehívni, pályázatok alapján.

A romániai piacon nagy multinacionális energetikai vállalatok és hazai tőkéjű cégek osztoznak. A piacvezető egyelőre a Renovatio, melynek 2020 végén 269 elektromos töltőállomása volt, idén pedig további 200-t építene ki. A második legnagyobb, 120 töltőpontból álló hálózattal az olasz energetikai vállalat, az Enel kezdte az évet. Az Enelnek nagyratörő tervei vannak, 2021 végére szeretne 500 töltőállomással rendelkezni.

Száznál több töltőpontot működtet két másik energetikai nagyvállalat, az Engie és az E.ON. A magyar kőolajipari cég, a MOL 40-nél több töltőpontot alakított ki a benzinkútjai keretében, a Rompetrol pedig 14-t. Hazai kézben levő hálózatok az EV-Mag, az EV-Connect és a Polyfazer, ezek összesen 150 töltőpontot üzemeltetnek.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?