banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Felmérés: a hazai autósok 79 százaléka vásárolna hibrid vagy elektromos járművet

Minden ötödik gépjárművezető nem tervezi, hogy valaha is hátat fordítson a benzin- vagy dízelmotoros meghajtásnak.

Nincs felkészülve infrastrukturálisan az ország az elektromos autók tömeges elterjedésére, véli a hazai gépjárművezetők elsöprő többsége. A Reveal Marketing Research közvélemény-kutató cég februárban készített felmérése során a megkérdezettek 85 százaléka vélekedett így. Az alanyok 79 százaléka a jövőt illetően is pesszimista, úgy gondolják, a helyzet 3 év alatt sem fog számottevő mértékben változni.

A hiányos infrastruktúra ellenére ugyancsak 79 százalék nyitottnak mondta magát arra, hogy környezetkímélőbb járműre térjen át; 51 százalék hibrid járművet részesítene előnyben, 28 százalék pedig elektromos autót vásárolna. A válaszadók 58 százaléka 3-5 éven belül váltana zöldebb gépkocsira. Bár a Reveal Marketing Research a tanulmányt reprezentatívnak tekinti az összlakosságra nézve, a lehetetlen határát súrolja, hogy a hazai gépjármű-tulajdonosok 58 százaléka röpke 5 év alatt hibrid vagy elektromos autóra cserélje le az aktuális járgányát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az újításra hajlók 73 százaléka környezetvédelmi megfontolásból vásárolna hibrid vagy elektromos autót, 17 százalékot az alacsonyabb fenntartási költségek motiválnak, a fennmaradó hányadot pedig a környezetbarát járművek innovatív jellege vonzza.

21 százalék úgy gondolja, hogy mindörökre ki fog tartani a benzin- vagy dieselmotoros technológia mellett. Ebben a kategóriában nagyon magas a havi 2 ezer lejnél kevesebb jövedelemmel rendelkezők aránya.

A nyilatkozók 63 százaléka úgy véli, hogy egy új személyautó 10 évnél hosszabb ideig lehet használni optimális körülmények között, míg 37 százalék 3-5 év használat után cseréli le az autóját.

Az elektromos személygépkocsik rohamos hazai elterjedésének nem is annyira a hiányos infrastruktúra, a töltőállomások hiánya szab gátat, hanem a járművek ára. A roncsautó program jelentős árengedményt biztosít ezen járműkategória számára, ám az elektromos autók ezzel együtt jóval drágábbak a hagyományos meghajtásúaknál. Az idehaza népszerű típusok közül a Reanualt ZOE ára 30 ezer eurónál kezdődik, míg a Volkswagen e-Golf  33 ezer euróba kerül.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?