Üzletemberekből nem tudnak megélni – kinyithatnak a szállodák, de minek, kinek?

A hotelek jelentős része arra vár, hogy a hatóságok engedélyezzék a turisztikai célú utazásokat, jelenleg ugyanis csak az üzleti úton levőket fogadhatják.

Két hónap teljes hibernálás után kezd életjeleket adni a hotelipar. A szükségállapot feloldását követően, múlt péntektől kinyithatnak a szállodák, panziók és hostelek, ám egyelőre a szálláshelyek jelentős része nem élt a lehetőséggel.

„Nem láttuk értelmét, mert bizonytalan a helyzet, az emberek nem utazhatnak” – nyilatkozta a Kolozsvár belvárosában található Agapé Szálloda egyik munkatársa. A kincses város több más szállója is zárva tart, vannak köztük négycsillagos és alacsony komfortszintű szálláshelyek egyaránt. Ez nem meglepő, mivel a kolozsvári szállodai kapacitás messze meghaladja a jelenlegi keresletet, amit kizárólag a szolgálati úton levő utazók jelentenek.A csíkszeredai Csíki Hotel a vészhelyzet első napján megnyitott, ami jó döntésnek bizonyult, vendégei is voltak. „Alig vártuk, hogy megnyithassunk. Nálunk mindig is főleg üzleti céllal utazók szálltak meg. Most, hogy megnyitott a pláza, az abban működő boltokat működtető cégek munkatársai jönnek. Pénteken két szobát adtunk ki, ma háromra van foglalásunk” – nyilatkozta Ferencz Kinga, a szálló tulajdonosa.

Az üzletasszony derülátó, annak ellenére, hogy a legkorábbi foglalásaik augusztusra vannak, a júniusi és júliusiakat kivétel nélkül lemondták. Júniusra egy lakodalmat is beterveztek, ám azt jövő szeptemberre halasztották. A szállodának működik az étterme, a vendégeknek a szobájukban tálalnak.

Egyelőre nincs miért kinyitni

Székelyföldön a szállásadó helyek nagy többsége továbbra is zárva tart, mondta el Daragus Attila, a faluturisztikai szakmai szervezet, az Antrec országos alelnöke. Ő maga egy szállodát és három panziót üzemeltet Háromszéken, melyek június 1-én készül megnyitni. Reményei szerint az első nyári hónapban tovább lazítanak a korlátozó intézkedéseken, lehetővé válik majd a turisztikai célú utazás, mivel a szezon közeledtével egyre nagyobb a nyomás a döntéshozókon.

„A jelenlegi helyzet teljes nonszensz. Ha nem szabad elhagyni a települést, ki fog nálam megszállni? A helyi lakosok elmennek szállodába aludni? Azt a kormány sem gondolhatja komolyan, hogy úgy dübörög a román gazdaság, kizárólag az üzletemberekből meg tudnak élni a szállodák” – nyilatkozta Daragus Attila.

A vendéglátóipar jól kezdte az évet, ám márciusban beütött a crach, márciusban már 69,8 százalékkal kevesebb volt a vendég, mint egy évvel korábban. A szükségállapot idején az ágazat körülbelül 7 500 egységéből több mint 25 ezer alkalmazott volt kényszerszabadságon. Áprilisban a hazai hotelipar hozzávetőleg 100 millió euró bevételtől esett el, éves szinten pedig 600 milliós veszteségre számítanak a szakemberek.  

Kapcsolódók

Kimaradt?