„Felrobbantak” a szállodai árak a román tengerparton

Hatalmas árakkal várják a nyári idényben a vendégeket a romániai szállodák. A szükségállapot miatti kényszerszünet után a tulajdonosok igyekeznek pár hónap alatt bepótolni a korábbi veszteségeket is.

A tengerparti szállodák az egyszerű ember számára szinte megfizethetetlenek. Amint az egyik hazai turisztikai iroda tulajdonosa, Ioan Băsea elmondta, a hotelek jelmondata az, hogy minél többet bevasalni, minél kevesebb vendégtől. A hazai vendéglátósok szerinte abban reménykednek, hogy az emberek még félnek külföldre utazni, ezért a magas árak ellenére nem lesz hiány turistában, emellett pedig a vakációs utalványok határidejét – szintén a koronavírus miatt – meghosszabbította a kormány.

A szállodatulajdonosok érvként használják fel majd azt, hogy a biztonsági távolságtartás szabálya miatt veszteségek érik őket, emellett pedig a járvány miatt a következőkben sokkal többet kell költeniük a higiéniára – fejtette ki a szakember.

Mamaián például az elő-, illetve az utóidényben egy három csillagos szállodában 30-50 euróba kerül egy szoba egyetlen éjszakára, de elérheti a 70 eurót is, ha „all inclusiv” szolgáltatást igényel a vendég. Valamivel olcsóbban lehet szobához jutni Észak-Eforiában vagy Costinești-en, ahol 20-25 euróba kerül fejenként a szállás.

Négycsillagos mamai szállodában júliusban 110 eurót kell fizetni személyenként a szállásért, Észak-Eforiában júniusban 30-80,5 euró között változnak a szállodai árak, júliusban  67,5 és 112,5 euró közötti összeget, szeptemberben 38-67 euró közötti összeget kell fizetni a szállásért fejenként.

Ötcsillagos szállodában Mamaián 110 euró fölött kezdődnek az árak júliusban, igaz, júniusban, reggelivel együtt, 70-75 euróért is lehetett szobához jutni, szeptemberben viszont 55-60 euróra esnek vissza a tarifák.

A román tengerparton júniusban és szeptemberben a négycsillagos szállodákban személyenként átlagosan 60-85 eurót kell fizetni. A háromcsillagos szállodában 20-25 euró között változhatnak az árak, amelyek júliusban 48-53, augusztusban pedig 63-55 euróra mennek fel.

Összesítve: a nyári idényben a román tengerparton 30 és 120 euró között változnak az árak, de Costinești-en szeptemberben már 15 eurórért is kaphatunk szállodai szobát.

Jutányos üdülés Bulgáriában, Görögországban

Ezzel szemben a bulgáriai Napospart szállodáiban sokkal kisebbek az árak. Nyári idényben az ötcsillagos szállodában 60-65 euróba, a négycsillagos szállodában 40-45 euróba kerül a szállás, ebben benne van a reggeli is, háromcsillagos szállodában – ugyancsak reggelivel – 20-25 euróba kerül egy ágy, az „all inclusiv” rendszerben pedig 40 eurót kell fizetni érte.

A háromcsillagos szállodában viszont – reggeli nélkül – csupán öt euróval kell kevesebbe került a szállás. Igaz, főidényben 10-15 euróval emelkednek az árak. Így ötcsillagos szállodában, „all inclusiv” rendszerben 77-80, négycsillagos szállodában 48-55 eurót, csak reggelivel együtt már csak 40-45 eurót kell fizetni.

Görögországban a járvány miatti bizonytalan utazások miatt júniusra a szállodatulajdonosok nem tudtak biztos árat mondani. Júliusban viszont Thasszoszban 22-25 euróba kerül egy hely a háromcsillagos szállodában, reggelivel együtt az árak elérhetik a 40-45 eurót is. A négycsillagos hotelben reggelivel együtt 70-80 eurót kell fizetni, ötcsillagosban pedig 70-90 euróba kerül a szállás.

Augusztusban Thasszoszban háromcsillagos szállodában fejenként 55 eurót, négycsillagos hotelben 78-85 eurót, ötcsillagosban pedig 100 eurót kell fizetni. A júliusi árakhoz képest szeptemberben átlagosan 10-15 euróval esnek vissza az árak. Halkidikiben egy ágy háromcsillagos szállodában júliusban 35-55, augusztusban 45-65 euróba, szeptemberben 35-60 euróba kerül a szállás. Négycsillagos hotelben júliusban 40-90, augusztusban 80-110, szeptemberben 50-100 euróért lehet szobát kapni,  ötcsillagosban júliusban 75-100, augusztusban 90-125, szeptemberben 80-105 euróba kerül az ágy.

Tenerife sokkal olcsóbb, mint Mamaia

Mamaián többe kerül egy hatnapos nyaralás, augusztus 1-6. között, mint mondjuk a Kanári-szigeti Tenerifében. A román tengerparti üdülőben, az Amiral szállodában 5 éjszaka reggelivel együtt 2845 lejbe, a New Splendid Conference&Spában, ugyancsak reggelivel 3600 lejbe kerül. Egy kétágyas szobában az öt éjszaka ára az Opera szállóban elérheti a 6900 lejt is, igaz, ebben is benne van a reggeli.

A legnépszerűbb tenerifei üdülőben, Playa de las Americansban, a Sol Tenerife szállodában ezzel szemben öt éjszaka csak 1800 lejbe, a Gara szállodában 1900 lejbe kerül, reggelivel együtt. A legtöbbet, 4900 lejt a Troya szállodában kértek el az öt éjszakáért. „All inclusiv” rendszerben Mamaián a Savoy szállodában 7029 lejt kell fizetni, miközben ugyanez a Playa de las Americas üdüőhelyen, a Tenerife Sol hotelben csak 3812 lejbe, a H10 Conquistadorban 4891 lejbe, a Best Tenerifében 4262 lejbe, a Troya szállodában pedig 6870 lejbe kerül.

Ez magyarázza az árkülönbségeket

Idegenforgalmi szakemberek az árkülönbséget azzal magyarázzák, hogy Tenerifében 12 hónapig tart a szezon, hiszen a hőmérséklet télen sem megy 20-22 fok alá, míg a román tengerparton 5 hónapos csak az idény. Emellett a szállodák kapacitása is sokkal nagyobb Tenerifében, mint a román tengerparton. Így például a Tenerife Sol szálloda 522 szobával rendelkezik, a mamaiai Amiral szálloda mindössze 115 szobás.

Emellett az árakat a kereslet és a kínálat közötti viszony szabályozza. A Simbotour idegenforgalmi ügynökség munkatársa, Dana Rentea szerint azonban ezt a viszonyt mesterségesen megbontja például a közalkalmazottak vakációs utalványa, amely az árak emelkedéséhez vezethet, anélkül, hogy javulna a szolgáltatások minősége. Emellett Tenerife adómentes övezet is – tette hozzá, az árkülönbségeket magyarázva.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?