Megszűnt az üzleti turizmus, kongnak az ürességtől a sokcsillagos szállodák

A szállodaipar bevételei harmadára csökkentek 2019-hez képest, az üzleti turizmusból élő hotelek esetében pedig akár 90 százalékos is lehet a visszaesés.

A Hilton hotellánchoz tartozó Double Tree a legelegánsabb nagyváradi szálláshelyek egyike. A 2012-ben megnyílt hotel kihasználtsága júliusban 20 százalék körül volt, az ősz beköszöntével pedig tovább romlott a mutató. Novemberben szinte már csak Viorel Cataramă-ből élt a szálloda. A nagyvállalkozó a Pro Románia párt Bihar megyei szenátorjelöltje volt, s kampánystábjával heteken át a Double Tree vendége volt.

A Double Tree helyzete nem különleges, hasonló helyzetben van a négy- és ötcsillagos szállodák elsöprő többsége. A wellness hotelek kivételével ezek jellemzően az üzleti turizmusból éltek, vendégeik zöme szolgálati úton levő felső- és középvezetőkből állt.

Az üzleti turizmus idehaza Bukarestbe, Kolozsvárra, Temesvárra, Iași és Craiova városokba összpontosult, derül ki a főleg cégekkel dolgozó GoTravel utazási iroda tanulmányából. Az ügyfelek leggyakrabban üzleti tárgyalások céljából vették igénybe a szálláshelyek szolgáltatásait, de jelentős bevételt hoztak az ágazatnak a konferenciák és kongresszusok, valamint a szakmai- és csapatépítő tréningek is. Az üzleti turizmus 70 százaléka négy- és ötcsillagos szállókban koncentrálódott.

Nem látszik a fény az alagút végén

A hotelipar üzleti turizmusra szakosodott szegmensének nem csak az aktuális helyzettel kell megküzdenie, a középtávú kilátások is kedvezőtlenek.

„Véleményem szerint az elkövetkező években nem lesz üzleti turizmus. Egyesek azt mondják, hogy 2023-2024 táján érhetjük el ismét a 2019-es szintet, de nekem úgy tűnik, hogy a járvány és a digitalizáció miatt a dolgok más irányt vettek. Az utazó küldöttségekből soha nem lesz már annyi, mint korábban” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Marius Firache, a temesvári Oxford Hotel menedzsere.

A szálloda kihasználtsága idén soha nem haladta meg a 20 százalékot, ami miatt az alkalmazottak egy részét elbocsátották. A cégvezető becslései szerint a 2020-as árbevétel a tavalyinak legfeljebb a 10 százalékát teszi majd ki.

Călin Ile, a Romániai Szállodaipari Szövetség elnöke sem túl optimista. „Az üzleti turizmus sokkal jobban meg fogja szenvedni a válságot, mint a szabadidő turizmus” – véli a szakember, aki szerint a jövőben nagyobb lesz a közelből érkező ügyfelek aránya, csökkenni fog a távoli utazások volumene.

A szállodaipar tavalyi bevételei 1,5 milliárd eurót tettek ki, idén azonban maximum 500 millió euró folyik be az ágazatba. Ebből az összegből körülbelül 100 millió eurót tesznek ki a kormány által a közalkalmazottaknak juttatott üdülési utalványok, mondta Călin Ile egy online konferencián.

A járvány kitörése előtt a szakma arra számított, hogy idén 12 százalékkal fognak nőni az üzleti turizmusból származó bevételek.

Kapcsolódók

Kimaradt?