Felújították Marosvásárhely egyik szimbolikus épületét, a Teleki-házat

A marosvásárhelyi vár alatt található Teleki-ház műemlék épület, a felújítási munkálatok során igyekeztek megtartani az eredeti formáját, odafigyeltek az apró részletekre is. A munka eredményeiről Henter György vártemplomi lelkipásztor, a marosvásárhelyi református egyház kuratóriumának elnöke nyilatkozott a Maszolnak. Vele jártuk be a megújult épületet, és tőle tudtunk meg érdekességeket róla.  

A Teleki-ház Marosvásárhely egyik szimbolikus épülete, amely Teleki család tulajdona volt, 1801-ben Teleki Domokos kezdte építtetni, és 1803-ban fejezték be. A palota nem sokáig maradt a Teleki család tulajdona, ugyanis a Görög család vette át azt. Az épületről a legtöbben azt tudják, hogy 1849-ben itt szállt meg Bem József tábornok, az épület homlokzatán lévő Bem- és Petőfi-emléktábla is ezt hirdeti. A palotát 1935-ben vásárolta meg a református egyház: volt benne lelkészi iroda, sőt a Vártemplom lelkészi irodája jelenleg is ott működik, de segédlelkészi lakások is voltak egykoron benne, továbbá ez az épület adott otthont az esperesi hivatalnak – tudtuk meg a lelkésztől.

Fotók: Benedek Huszár Botond

Henter György arról is tájékoztatott, hogy a Teleki-ház felújítását 2008-ban európai uniós pályázatból próbálta elindítani a marosvásárhelyi tíz református egyházközség kuratóriuma. Ez a kuratórium ugyanis vagyonkezelő közösség, a tíz református egyházközség ingatlanait adminisztrálja. Abban az évben meg is írtak egy pályázatot.

„Ennek célja az lett volna, hogy az épületben maradjon az esperesi hivatal és a Vártemplom irodája, a fennmaradó részeket pedig egyháztörténeti múzeumként rendezzék be. Ez a pályázat nem nyert támogatást, így az épület felújítását halasztanunk kellett. A palota állagának javítása azonban nagyon fontos volt, mivel az épület elkezdett süllyedni, több helyen a homlokzat falai megrepedtek, a repedések végigfutottak az emelet mennyezetén” – ismertette az akkori áldatlan állapotokat a lelkész.

Visszaemlékezésében elmondta: 2017-ben, a reformáció 500. évfordulója idején indult el egy új projekt, amelynek keretében a Kolozsvári Református Egyházmegye a magyar kormány támogatásával esperesi hivatalokat építtetett azokban az egyházmegyékben, ahol nem volt saját esperesi hivatal. Innen jött az ötlet, hogy segítséget kérjek. „Mivel a Teleki-palota két esperesi hivatalnak biztosít székhelyet – a Marosi Református Egyházmegyének és a Maros-Mezőségi Egyházmegyének –, kérvényeztem az egyházkerülettől a támogatást az épület teljes feljavítására. A kérés elfogadása után sikerült a Teleki-palotát felújítanunk” – mutatott rá Henter György.

Az összeg egyik felét a Marosvásárhelyi Református Egyházközségek Kuratóriuma biztosította, kisebb önrésszel hozzájárult a két esperesi hivatal is, és ugyanekkora összeget adott az egyházkerület a magyar kormány támogatásból. A felújítási munkálatokat Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke is felkarolta.

„A munkálatok teljes összege csaknem 700 ezer euró volt. A folyamat 2019-ben kezdődött, az alapok megerősítésével indult, ezért el kellett távolítanunk a pincerészben egy 30 centiméteres betonpadlót, ezt mélyítés követte, majd 80 centiméterenként be kellett ásnunk az alapok alá. Emellett a talajból szivárgó részeket is elvezették, rendbe hozták a tetőszerkezetet, új héjazat került a tetőre, de nem új cserepeket tettek rá, hanem a vártemplomról leszedett régi cserepek kerültek a Teleki-ház fedelére. A javítás a falak vakolásával, külső és belső festéssel folytatódott, de rendbe tették a padlókat is. A nyílászárókat is kicserélték, A kategóriás műemlék lévén faanyagból készültek az ablakok és az ajtók is. Nyolc egységet alakítottunk ki az épületben, mindenik egységnek megvan a külön hőközpontja” – részletezte a lelkipásztor.

A munka Keresztes Géza műépítész és Csákány Dezső a statikus terveit dicséri. Az épület fűtésével Klósz Bálint presbiter, a villanyhálózat felújításával pedig Soós Botond mérnők foglalkozott.

Mint megtudtuk, tavaly decemberben fejezték be az épület teljes felújítását. Az esperesi hivatalok visszaköltözése mellett, az épület két szárnyát összekötő déli fekvésű tanácsterem közös használatba került, ahol az esperesi hivatalok lelkészi gyűléseket, értekezleteket, tanácsüléseket tartanak majd.

A Vártemplom irodája is visszakerült a földszintre, ugyanakkor vannak olyan termek, helyiségek, amelyeket szeretnének bérbe adni. Az egyik termet már most a sepsiszentgyörgyi diakóniai szolgálat bérli, létrehoztak egy kávézót is, ugyanakkor a helyiség diakóniai célokat is kiszolgál majd.

Az épület pincéjében több olyan további terem van, amelyeket különböző célokra lehet átalakítani, legyen szó akár vendéglátásról is. A földszinten négy helyiség van, ahol csendes tevékenységeket végeznének a jövőben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?