Emelik a diákoknak járó ösztöndíjak értékét Marosvásárhelyen is

A diákoknak juttatott valamennyi típusú ösztöndíjat megemelik a jelenlegi iskolai tanév második félévétől, erről határozatot fogadott el Marosvásárhely Megyei Jogú Város Helyi Tanácsa.

A második félévben a legnagyobb értékű ösztöndíj a kiválósági ösztöndíj lesz, aminek értéke 500 lej havonta, tanulóként – tájékoztatta a Maszolt Rigmányi Eszter, Marosvásárhely polgármesterének kommunikációs tanácsadója.

A szerkesztőségünknek eljuttatott információk szerint a 2021–2022-es tanév második félévében az érdemösztöndíj és a szociális ösztöndíj értéke 200 lejre emelkedik havonta diákonként, ugyanakkor a tanulmányi ösztöndíjat 150 lejben határozták meg. Emellett a megyeszékhely helyi tanácsa úgy döntött, hogy idén fejenként 2000 lejjel jutalmazzák azokat a marosvásárhelyi diákokat, akik az országos képességfelmérő vizsgán vagy az érettségin 10-es átlagot értek el.Fotó: AdobeStock

Kiválósági ösztöndíjban azok a tanulók részesülnek, akik kiemelkedő tanulmányi átlaggal rendelkeznek, valamint tanulmányi versenyeken jelentős eredményeket értek el. Érdemösztöndíjban részesülnek azok a diákok, akiknek az átlaguk legalább 9,50-es átlaga és legfeljebb 10 igazolatlan hiányzásuk van.

A tanulmányi ösztöndíjat azoknak a tanulóknak ítélik oda, akiknél az ösztöndíjra való kérelem benyújtásakor a családban az azt megelőző utolsó 3 hónapban az egy főre eső jövedelem legfeljebb a nettó minimálbérnek felel meg, ugyanakkor a diák az előző tanévben legalább 7,50-es általánost szerzett, és félévenként legfeljebb 10 igazolatlan hiányzást halmozott fel.

A szociális ösztöndíjat a család havi nettó keresetének a függvényében ítélik oda az érintett diáknak. Az egészségügyi okokból odaítélt szociális ösztöndíjakat a szakorvos által kiállított (A5 típusú), valamint esetenként a rokkantságot igazoló dokumentumok alapján határozzák meg.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy ebben a tanévben több mint 500 ezer tanuló jogosult valamilyen típusú ösztöndíjra, közülük 156 ezer diák szociális ösztöndíjban részesülhet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?