Csökkent a koronavírus miatt kórházba került betegek száma Maros megyében

A Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház fertőző, tüdőgyógyászati és intenzív osztályán ápolt súlyos COVID–19-betegek számának enyhe csökkenése észlelhető. Maros megyében több mint 1500 aktív megbetegedést tartanak nyilván, ebből körülbelül 150 pácienst kórházban ápolnak.

„Az intenzív osztályra kevés beteg érkezik, és a koronavírussal fertőzött pácienseknél a betegségnek kevésbé agresszív formáját tapasztaltuk” – jelentette ki a Maszolnak dr. Ovidiu Gîrbovan, a kórház vezetője.  Mint fogalmazott, jelenleg 32 koronavírusos betegük van, közülük hat személy szorul intenzív terápiás ellátásra. Mindössze két újszülöttről feltételezhető, hogy fertőzöttek, náluk zajlik a kivizsgálás.

Fotó: Agerpres

Bár Maros megyében kevés szekvenálást végeznek a fertőzések típusának meghatározása érdekében, a szakorvosok egyre több új esetben az omikron variánst diagnosztizálják. Ez a változat ugyan sokkal fertőzőbb, de enyhébb a betegség lefolyása és rövidebb a felgyógyulási idő is – erősítette meg a marosvásárhelyi megyei kórház vezetője.

Mint dr. Ovidiu Gîrbovan elmondta, a delta változatban gyors és masszív tüdőkárosodást szenvedett a páciens, a mostani variánssal csak felső légúti károsodásról van szó, csakúgy, mint egy megfázásnál. Hozzátette, a tünetek közé az orrfolyás, torokfájás, esetleg köhögés, többnyire alacsony láz tartozik. Gyermekeknél emésztési zavarok is előfordulnak. A beutalt esetek is kevésbé súlyosak, különösen, ha be vannak oltva a betegek. A szakember szerint a krónikus betegeknek vagy más társbetegségekben szenvedőknek továbbra is vigyázniuk kell, fertőzésük esetén legtöbbször kórházba kerülnek.

Országos szinten is nő a koronavírusos fertőzések száma, az elmúlt 24 órában 14 088 ilyen eset fordult elő, ennek ellenére a napi halálozások száma mindössze 22 volt. Az Egészségügyi Minisztérium elemzése szerint azonban a tavaly októberi mintegy 16 ezer fertőzésnél naponta több mint 400 haláleset volt, ami jóval magasabb halálozási arány, mint amit jelenleg jegyeznek országszerte hasonló fertőzöttségi ráta mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?