Az omikron már közösségi szinten terjed Maros megyében

Megyeszerte a koronavírus-fertőzések új eseteinek száma mára meghaladta a négyszázat, a folyamatos esetszámnövekedést a szakemberek az omikron változat közösségi terjedésével magyarázzák.

Ezt a következtetést az is alátámasztja, hogy az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alkalmával több esetben beigazolódott az ezzel a változattal való fertőződés, emellett az omikronra jellemző tünetek egyre több betegnél jelennek meg. Jelenleg is számos tesztet elemeznek ennek a megerősítésére.

„Maros megyéből az év elejétől mostanáig hetven mintát küldtünk el a bukaresti Matei Balş Intézetbe, az eredményeket folyamatosan kapjuk. A két kórház laboratóriumának PCR-teszteredményei alapján elmondhatom, hogy a pozitív tesztek mintegy 80 százalékában az omikron törzs gyanúja merül fel, tehát Maros megyében is van közösségi átvitel az omikron variánssal" – nyilatkozta a Maszolnak dr. Iuliu Moldovan, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője.Koronavírus szűrésére alkalmas gyorstesztek | Illusztráció: Agerpres/EPA

Hozzátette: csütörtöktől hét olyan központ is működik Maros megyében, ahol a Covid-19-pozitív betegeket vizsgálják, és az állapotuknak megfelelő kezelést kapnak. Mint mondta, a koronavírussal fertőződött páciens először háziorvosával kell konzultáljon, aki eldöntheti, hogy a betegség kezelésére használt gyógyszereket írja fel a fertőzöttnek, vagy elküldi a pácienst egy koronavírus kivizsgálására kialakított központba, teljes körű átvizsgálásra.

Az engedélyezett központok a szolgáltatások elszámolása érdekében szerződést kötöttek az egészségbiztosító pénztárral. Maros megyében három ilyen típusú központ van Marosvásárhelyen, a város kórházának fertőző osztályain, valamint a tüdőgyógyászaton, továbbá a dicsőszentmártoni, segesvári, szászrégeni és a marosludasi kórházakban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A magas esetszám ellenére, a tavalyi őszi hullámhoz képest eddig jóval kevesebben kerültek a kórházba, jelenleg mindössze 150 beteget ápolnak kórházban, a többi koronavírusos beteg tünetmentesen vagy a betegség enyhe formája miatt otthoni kezelésben részesül.

Maros megyében a koronavírussal megfertőződött személyek száma ezer lakosra számítva megközelíti a 2,64-et. A legutóbbi tájékoztatás szerint 280 új megbetegedést regisztráltak megyeszerte, de csak 144 embert ápolnak kórházakban.

Kapcsolódók

Kimaradt?