A Maros megyei kórházak felkészültek a járvány ötödik hullámára

Újraelemezték a Maros megyei egészségügyi hálózat koronavírus-megfékezésének céljából előkészített intézkedéseinek tervezetét a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság munkatársai.

Az illetékes hatóság azzal indokolta ezt a lépést, hogy a szakemberek szerint a koronavírus-járvány ötödik hulláma ebben a hónapban eléri az országot, ezen belül Maros megyét is.

„Átnéztük az egészségügyi intézmények vezetőségeivel az ötödik hullámra előkészített terveket. Ha szükséges, minden egészségügyi intézményben növeljük az ágyak számát” – jelentette ki a sajtó képviselőinek Iuliu Moldovan, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Mint fogalmazott, a járvány megfékezésére előkészített intézkedéseket annak függvényében módosítják, hogy a hatóságok hány új esetet regisztrálnak megyeszerte. Újságírói kérdésre válaszolva a szakember kifejtette, egyelőre nem lehet tudni, hogy az omikron és a delta variánssal megfertőződött betegeket egy helyen fogják kezelni vagy elkülönítik őket. Hangsúlyozta, ehhez további laborelemzések szükségesek, hogy elő lehessen készíteni a megfelelő lépéseket.Illusztráció | Fotó: Agerpres

Mint megtudtuk, jelenleg 20 koronavírusos beteget ápolnak a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Kórházban, közülük hat személyt az intenzív osztályon.

„Az ötödik hullám előkészületei hasonlóak az eddigiekhez. Jelenleg a kórház nagy részében fogadják a nem koronavírusos pácienseket” – tájékoztatott Dr. Ovidiu Gîrbovan, a megyei klinikai kórház igazgatója. Hozzátette, az ötödik hullám megfékezése érdekében előkészített intézkedéseket megyeszerte, minden kórházban végrehajtották. Hangsúlyozta, a koronavírus által fertőzött betegek számára fenntartott ágyak mellett minden egészségügyi intézmény köteles biztosítani a többi beteg ellátásához szükséges ágymennyiséget.

A szakértők becslése szerint – ha a vírus omikron változata válik dominánssá – január végén várható a koronavírus-fertőzések számának csúcspontja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?