banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Fejér Szilárd kémikus-kutató: elkezdődött az ötödik hullám Romániában

Emelkedő trend érzékelhető az azonosított koronavírus-fertőzöttek számában, elkezdődött a járvány ötödik hulláma Romániában, amit az omikron variáns okoz, írja Facebook-posztjában Fejér Szilárd kémikus-kutató.

A szakember úgy véli, hogy míg eddig az általa vezetett sepsiszentgyörgyi laboratóriumban elemzett pozitív minták között csak elszórtan találtak omikron-gyanúsat, két hét múlva várhatóan a pozitív mintáik nagy része már omikronos lesz.

Fejér Szilárd figyelmeztet, hogy bár az omikron variáns esetében valóban kisebb a kórházba kerülés esélye, mint a korábbi variánsok esetében, téves azt hinni, hogy „élő gyengített vírusvakcinaként” működhet, ami segít a nyájimmunitás elérésében. „Az Omikron által okozott kár össze sem hasonlítható a védőoltások esetleges kellemetlenebb mellékhatásaival, és ezt még mindig megelőzhető halálozásokban fogjuk mérni Romániában” – fogalmazott a bejegyzésben.

A kutató hozzátette, hogy ahogy az eddigi variánsoknál is, valószínűleg az omikron esetében is a szervezetbe jutó vírus mennyisége határozza meg a betegség súlyosságát.

Fejér Szilárd pontokba szedte a javaslatait arra nézve, hogy egyéni, illetve rendszerszinten mivel lehetne lassítani az ötödik hullámot. Az egyénekre vonatkozó javaslatok között szerepel a harmadik oltás mihamarabbi felvétele, a betegségen átesett személyek oltakozása, az otthon maradás, a tesztelés légúti tünetek esetén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?