Ijesztő képet fest a Közegészségügyi Intézet az ötödik hullámról

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) három forgatókönyvet dolgozott ki a koronavírus-járvány közelgő ötödik hullámára. A legpesszimistább elképzelés szerint naponta akár 25 ezer új koronavírusos megbetegedést is regisztrálhatnak.

Az INSP becslései szerint az ötödik hullám 2022 februárjában csúcsosodik ki. A hatóság három, optimista, közepes és pesszimista forgatókönyvet készített el a járvány romániai alakulására vonatkozóan. A delta variáns okozta negyedik hullám csúcspontját 52 nap alatt értük el, de valószínű, hogy az omikron esetében a tetőpont három héttel hamarabb, 31 nap alatt érkezik el.

Forrás: INSP

A „legsötétebb” forgatókönyvben összesen 25 ezer napi új esettel számolnak, ebből valószínűleg 1500 beteget intenzív osztályokon kezelnek majd. Várhatóan ismét túlterheltek lesznek az egészségügyi intézmények – figyelmeztet Adriana Pistol epidemiológus, a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója.

Az INSP pozitív forgatókönyve alapján az esetek napi tízszázalékos növekedésére számítanak, a betegek több mint öt százaléka szorulhat kórházi ellátásra, valamint közülük tízszázaléknyian intenzív terápiás ellátásra. A második vázolt szcenárió szerint napi hatszázalékos növekedési rátával számolnak, a betegek több mint húsz százaléka kórházi ellátásra szorul, a kórházban kezelt páciensek tíz százalékát pedig intenzív osztályon kelezik majd. A harmadik és egyben legsúlyosabb forgatókönyv szerint pedig a tízszázalékos napi növekedési ráta mellett az esetek több mint húsz százaléka kórházi felvételt igényel, valamint minden nyolcadik esetben szükség lesz az intenzív terápiás kezelésre. Ebben az esetben akár napi 25 ezer új fertőzött is lehetséges. 

Kapcsolódók

Kimaradt?