Az RMDSZ-es frakcióvezető szavába vágott Claudiu Maior, mert magyarul kezdte a beszédét

A marosvásárhelyi önkormányzati képviselőtestület csütörtöki ülésén Frunda Csenge, az RMDSZ frakcióvezetője arra kérte a tagokat, hogy a holokauszt nemzetközi napja alkalmával egy perc néma csenddel adózzanak a vásárhelyi zsidó származású áldozatok emléke előtt, de Claudiu Maior tanácsos a szavába vágott, és felszólította, hogy először románul fejtse ki gondolatait.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete pénteki közleményében elítélte Claudiu Maior magatartását a január 27-i tanácsülésen. „Frunda Csenge tanácsos magyar nyelven kezdte el mondanivalóját, majd kénytelen volt abbahagyni, miután Claudiu Maior a szavába vágott és felszólította arra, hogy először románul fejtse ki gondolatait. A holokauszt áldozataira való emlékezés kapcsán sovén fölényeskedéssel, pusztán a szélsőséges választóknak tetsző kocsmai stílusban beszélni egy tanácsos kollégával nem csak érzéketlen, nem csak tapló magatartás, de teljes empátiahiányról tesz tanúbizonyságot” – írták.

Claudiu Maior a politikai kalandornak is nevezett Dorin Florea korábbi marosvásárhelyi polgármester tanácsadója volt az elmúlt ciklusban, a 2020-as helyhatósági választásokon a Pro Románia polgármesterjelöltjeként indult, de alulmaradt a független jelölt, de a magyar szervezetek által támogatott Soós Zoltánnal szemben.

Az RMDSZ emlékeztetett, hogy a marosvásárhelyi tanácsülések két nyelven zajlanak, és a házrend csupán arra tér ki, hogy a kisebbségek képviselőinek anyanyelvük mellett román nyelven is el kell mondaniuk beszédüket, „azt azonban egy előírás sem rögzíti, hogy melyik nyelvet kell előnyben részesíteni”.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy 2022-ben még mindig gond az, ha saját anyanyelvén szólal fel egy önkormányzati képviselő a Városi Tanács ülésén” – zárult az RMDSZ közleménye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?