Több új pályázattal és a már elkezdett munkálatokkal is haladnak Szilágybagoson idén

Udvarrendezést, sportterem-építését, játszótér kialakítását tervezi erre az évre a szilágybagosi önkormányzat. Az elmúlt tanácsülésen a képviselők az elmaradt munkálatok folytatására szavaztak, illetve az idei költségvetés és a pályázatok sikerességének függvényében további fejlesztéseket tűztek célul.

Bernáth István polgármester a Maszolnak elmondta, bővítenék a hivatal melletti parkolót, ahová pályázat útján elektromosautó-töltőállomásokat telepítenének, és újakra cserélnék a még 2008-ban vásárolt iskolabuszokat.

A közeljövőben elkezdik a kisiskola szomszédságában lévő előkészített telken a sportterem építését, jelenleg a kivitelező cégek jelentkezésére, az elbírálásra várnak, ezt követően hozzálátnának a munkálatokhoz, hogy még idén használatba adhassák a sportlétesítményt a diákok számára.

Készen áll a helyszín az új sportpályának | Fotó: Kulcsár Mária

„Öröm számunkra, hogy ebben a tanévben nem lesz összevont osztály az V–VIII-ban, ami azt jelenti, hogy a gyereklétszámmal jól állunk, a szilágyborzásiakkal együtt, akik itt tanulnak, közel 300 diákunk van” – mondta a polgármester, de sajnálattal közölte, hogy mindezidáig még nem kaptak választ az önkormányzat által az iskola számára igényelt digitális eszközökkel, laptopokokkal, táblagépekkel, interaktív táblákkal, vetítőkkel kapcsolatban.

A tavaly új parkot létesítettek az óvoda elé, viszont elmaradt a játszótér kialakítása a községközpontban, így a megvásárolt eszközöket – csúszdát, mászókát, hintát – az idén állítják fel, ismertette Kovács Béla alpolgármester. Azt is elmondta, hogy bővítették a közvilágítást, minden oszlopon LED-es izzók égnek, sőt a két falu, Szilágybagos és Szilágyborzás között 600-800 méteres szakaszon kiépítették a közvilágítást, továbbá a községközpontban lévő „nagyiskola” melletti üres telken bővítenék az intézményt.

Bernáth István polgármester és Kovács Béla alpolgármester | Fotó: Kulcsár Mária

Az Anghel Saligny program által 13 kilométernyi útszakaszt aszfaltoznának le, valamint a Borzást Bagossal összekötő községi út felújítását, a Krasznajáz felé vezető és az elmaradt útszakaszok korszerűsítését. Ha mindezt megvalósítanák, akkor nem lenne „sáros utca” a községben. A lekövezetlen utcákon esős időben nehezen lehetett közlekedni, ezért tavaly ezeket lekövezték, sáncokat, hidakat javítottak.

Folyamatban van a településrendezési terv (PUG) kidolgozása is, amely nagy előnyt jelent lakóházak építésekor és cégek létrehozásakor, a megépülő autópálya területét ezúttal kiveszik a beépítési zónából. „A területek beazonosítása megtörtént, most ennek rendezése van folyamatban, viszont kicsit nehézkes a tulajdonosok azonosítása, értesítése, de elérjük, hogy a község minden parcellája telekkönyvi számmal rendelkezzen, ez telekvásárlás, -eladás szempontjából is nagy előny” – fogalmazta meg Bernáth István polgármester.

Hidat építettek, utcát aszfaltoztak tavaly | Fotó: Kulcsár Mária

Végezetül megtudtuk, hogy a Berettyómenti Kisrégiós Társuláson keresztül gázbevezetésre is pályáznának, és a meglévő gépparkot bővítenék. Két telket vásároltak, hogy mihamarabb falumúzeumot építsenek és rendezzenek be a kultúrotthon mellett, „mert addig kell a helyi népművészeti értékeket összegyűjteni, amíg van, kitől. Én már egy szobára valót beszereztem” – mesélte Kovács Béla alpolgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?