banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Sepsiszentgyörgyi költségvetés: egyensúlyban lesz az infrastruktúra- és a közösségépítés

Idén minden idők legnagyobb költségvetéséből gazdálkodik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, ezért sok programot és fejlesztést indítanak, illetve nagyobb összeget tesznek félre a tartalékalapba is, hogy ha bármilyen új költség megjelenik év közben, azt tudják finanszírozni, mondta szerdai sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere a város költségvetésének csütörtöki elfogadása előtt kifejtette: 2022-ben és 2023-ban látványosan lép előre a város. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén 227 millió lejes bevétellel számol, miközben tavaly év elején ez 198 millió lej volt. Év végéig ez az összeg emelkedhet az időközben érkező kormánytámogatások és lehívott uniós forrásoknak köszönhetően.

Idén elkezdik a terelőút építését, amely tehermentesíti a várost, továbbá utakat és járdákat korszerűsítenek, megépítik az első emeletes parkolóházat, új vállalkozói inkubátorházat és vásárcsarnokot építenek, felújítják és felszerelik a tanintézményeket és korszerűsítik a tömegközlekedést. A tervek között szerepel továbbá, hogy bővítik a szociális és életmód programokat, támogatják a helyi vállalkozásokat, és arra ösztönzik őket, hogy új munkahelyeket hozzanak létre, és magasabb fizetéseket adjanak. Mindezek mellett különböző programok révén építenek ANL-s, szolgálati, szociális és szükséglakásokat is. Folytatják a roncsautó programot is, amelynek keretében tavaly több mint 500 kérvényt hagytak jóvá, és ennek a programnak köszönhetően sikerült stabilizálni az autóparkot és felszabadítani parkolóhelyeket.Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott, hogy az elmúlt évet bankhitel és adóemelés nélkül zárta az önkormányzat annak ellenére, hogy jelentős beruházásokat sikerült indítaniuk és megvásárolták a volt Dohánygyár épületét és területét.

Antal Árpád kifejtette: úgy gazdálkodik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, hogy a fejlesztéseket ne helyi adókból, hanem kormányzati és európai uniós pénzforrásokból valósítsa meg. „Az idei költségvetés összeállításánál is az volt a fontos, hogy egyensúlyban tartsuk a közösségépítő és közösségerősítő programokat, illetve az infrastrukturális beruházásokat” – fogalmazta meg.

A polgármester szerint nem mindig jár kéz a kézben egy fejlesztés vagy program pénzbeli értéke és a lakosság szempontjából annak fontossága. Példaként említette, hogy vannak millió eurós értékű beruházások, amelyeknek a lakosság csak egy része érzi a fontosságát, szemben olyan nagy népszerűségnek örvendő de kis költségvetésű programokkal, mint a Lábbusz akció.     

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?