Nem lesz gond az energiaszámlák kifizetésével a marosvásárhelyi önkormányzat intézményeinél

Nem lesz gond ezen a télen az áram- és gázszámlák kifizetésével a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalhoz tartozó intézményeknél.

A költségek biztonságos fedezése érdekében a polgármesteri hivatal félretett egy 8 millió lejes tartalékot, amit nemcsak az iskolákhoz, hanem a polgármesteri hivatalhoz tartozó más intézményekhez is szükség esetén át tud irányítani.

„A számlák kifizetése nem halasztható. A költségvetés kialakításánál előre gondolkodtunk, ugyanakkor az utóbbi évek tapasztalatait is figyelembe véve időben felmértük a várható költségek alakulását” – nyilatkozta a Maszolnak Rigmányi Eszter, Marosvásárhely polgármesterének kommunikációs tanácsadója. Hangsúlyozta, szükség esetén mindig van lehetőség a költségvetés kiegészítésre.

A polgármesteri hivatal alárendeltségébe többek között 34 oktatási intézmény is tartozik (13 középiskola, 5 kollégium, 13 gimnázium, 7 óvoda).Fotó: Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal/Facebook

2021-ben az előző év azonos időszakához mérten csaknem megháromszorozódtak a fűtésszámlák az iskoláknál – mondta Rigmányi Eszter. Hozzátette, fontos részlet azonban az is, hogy míg 2020-ban online zajlott az oktatás, és az iskolákban biztosított átlaghőmérséklet 18 Celsius fok volt, addig 2021-ben jelenléti oktatással mellett 21 Celsius-fok volt az iskolatermekben. Kifejtette, 2021 decemberében a 34 oktatási intézmény gázszámlája összesen 3,3 millió lej volt, a villanyszámlát viszont még nem kapta meg a hivatal.

Nicolae Ciucă miniszterelnök korábban bejelentette, hogy a villamos energia esetében óránként 68 bani, a gáz esetében pedig óránkénti 31 bani kilowattra korlátozzák az árakat. Virgil Popescu energiaügyi miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy bevezetik a hibásan kiállított számlák behajtási kötelezettségét, valamint az energia- és gázellátásról való leválasztás tilalmát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?