Szigorúbban büntetné a gazdasági miniszter az energiaszolgáltatókat

Florin Spătaru a cégek árbevételének 4 százalékára emelné a bírságok felső határát.  

A forgalmuk 4 százalékának megfelelő összeggel büntetné a gazdasági miniszter azokat az energiaszolgáltatókat, amelyek nem tartják tiszteletben az árplafon bevezetéséről és a részleges számlakompenzációról rendelkező jogszabályt.Florin Spătaru | Fotó: Facebook/Florin Spătaru

Florin Spătaru pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jövő héten terjeszti a kormány elé a javaslatát. „Megengedhetetlennek tartom, hogy az energiaszolgáltatók több millió fogyasztót károsítsanak meg” - jelentette ki a tárcavezető.

Spătaru javaslata, ha gyakorlatba ültetik, szép pénz hozhatna az államkasszának: az Electrica esetében az árbevétel 4 százaléka kb. 200 millió lejt jelent, az E.ON-nál 160, az ENGIE-nél pedig 250 milliót. Jelenleg maximum néhány százezer lej egy bírság, amit a nagy szolgáltatók könnyedén kifizetnek.

A sajtótájékoztatón jelen volt a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) elnöke, Mihai Culeafă, aki elmondta, hogy több mint 400 panasz érkezett az intézményhez ezen a héten tévesen kiállított számlákról. Hozzátette, hogy a hatóság valamennyi energiaszolgáltatót ellenőrizni fogja, ezt „egyik sem fogja megúszni”.

Az ANPC korábban közölte, hogy az elmúlt egy héten elvégzett ellenőrzései nyomán összesen 450 ezer lejre büntetett 27 földgáz- és áramszolgáltatót a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) energiaügyi parancsnoksága - számolt be pénteken az intézmény.

A felügyelők azt vizsgálták meg, hogy a szolgáltatók megszegték-e az árplafon bevezetéséről és a részleges számlakompenzációról rendelkező jogszabályt. Az ANPC közleménye szerint a bírságok kiszabása mellett arra kötelezték a törvényszegő cégeket, hogy állítsák ki újra a fogyasztóknak kiküldött téves számlákat.

Kapcsolódók

Kimaradt?