Így modernizálunk mi: harmadik éve képtelen kivitelezőt találni egy fontos beruházásra a Hidroelectrica

A negyedik versenytárgyalás nyertese nem írta alá a kivitelezési szerződést.

Negyedik nekifutásra is sikertelenül zárult a Vidraru vízerőmű korszerűsítésére kiírt közbeszerzési eljárás. Ezt tavaly nyáron írta ki a vízerőműveket üzemeltető állami vállalat. Jelentkezőkből nem volt hiány, két kínai cég és két konzorcium, melyek egyikének a General Electrictric franciaországi leányvállalata is része volt, szerette volna elvégezni a beruházást.80 millió euróba kerülne a beruházás | Fotó: Youtube/Dumitru Bolojintev

A megbízatást a hazai Romelectro és a szlovén Litostroj Power társulása nyerte el. A szerződést 2022 első napjaiban kellett volna aláírni, azonban a román-szlovén konzorcium megtagadta azt, a Hidroelectrica pedig érvénytelennek nyilvánította a versenytárgyalást.

A Hidroelectrica nem közölte, hogy a nyertes miért nem írta alá a 80 millió eurós szerződést. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (SEAP) az a homályos indoklás olvasható, hogy „a törvényi előírások súlyos megsértése akadályozza az odaítélési folyamatot vagy lehetetlen a szerződés megkötése”.

Az egyik legfontosabb hazai elektromos energia termelőnek számító Hidroelectrica 2019 óta próbál kivitelezőt találni a Vidraru vízerőmű modernizálására. Erre azért van szükség, mivel a Fogarasi-havasok déli oldalán, az Argeș folyón található erőművet 1966-ban adták át, napjainkra elavult, egyre időigényesebb és bonyolultabb a karbantartása. A Vidraru beépített teljesítménye 220 MW, négy blokkba elosztva. A korszerűsítés keretében a blokkok teljesítményét a jelenlegi 55 MW-ról 58,8 MW-ra kellene növelni.

Kapcsolódók

Kimaradt?