A fogyasztóvédelem is rászállt az energiaszolgáltatókra

450 ezer lej összértékben szabtak ki büntetéseket a szolgáltatókra.

Széles körű ellenőrzést hajtott végzett az energiaszolgáltatók között az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC). Az intézmény munkatársai január 6. és 13. között 72 céghez szálltak ki, villanyáram- és gázszolgáltatókhoz egyaránt. A fogyasztóvédelmisek 27 cégnél fedeztek fel hiányosságokat.A legtöbb kihágás a számlázással kapcsolatos | Fotó: Agerpres

A leggyakoribb szabálysértés a számlázásra vonatkozott, a szolgáltatók nem alkalmazták az árplafont és nem vonták le a fogyasztás ellenértékéből a kompenzációt. Sok cégnél hiányos volt az ügyfelek tájékoztatása, nem tartották be a fogyasztóváltásra vonatkozó szabályokat, nem válaszoltak idejében az ügyfelek panaszaira, de arra is volt példa, hogy akadályozták a fogyasztóvédelem munkatársainak a tevékenységét.

Az ANPC 450 ezer lej összértékben szabott ki bírságot a szabálysértések miatt. Ez elég szerény összeg, átlagban 17 ezer lej sem jut egy cégre. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) csak két céget bírságolt meg, ám azoknak összesen 500 ezer lejt kell fizetniük.

A fogyasztóvédelem március végéig folytatja az energiaszolgáltatók ellenőrzését.

Kapcsolódók

Kimaradt?