Egyelőre nincs gond az energiaszámlák kifizetésével a Maros megyei kulturális intézményeknél

A Maros Megyei Tanács egyelőre biztosítani tudja az alárendelt kulturális intézmények számláinak kifizetését.

A 2021–2022-es fűtési időszakra becsült költségvetés 150 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az összeg csaknem felét a Maros Megyei Múzeum kapja. Az intézmény alárendeltségébe tartozik a marosvásárhelyi Kultúrpalota is. Ezt a Maros Megyei Tanács székhelye követi, az intézmény a Közigazgatási Palota számláit is rendezi, és az épületben a Maros Megyei Prefektúra is működik.

„A megyei tanácshoz tartozó kulturális intézmények működését az idei téli időszakban is biztosítják”– nyilatkozta Alin Mărginean, a Maros Megyei Tanács gazdasági főosztályának vezetője. Mint fogalmazott, a tanácshoz tartozó nyolc kulturális intézmény, valamint maga a Maros Megyei Tanács is 3,5 millió lejes költségvetésből egyenlíti ki a 2021. november és 2022. március közötti periódusban kiállított gáz- és villamosenergia-számlákat.

Hozzátette, az intézmények január 20. után kapják meg a számlákat. Összegzésében úgy fogalmazott, minden intézmény számára biztosított a megfelelő összeg, egy részét a kiutalt állami költségvetésből állják, a fennmaradó részt az intézmények saját anyagi forrásaikból fedezik.Fotó: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala/Facebook

„Január mindig nehéz időszak számunkra, hiszen költségvetés szempontjából a Maros Művészegyüttes december végén szokta az évet zárni”– tájékoztatta a Maszolt Barabási Attila Csaba, az együttes igazgatója. Mint fogalmazott, az elsődleges szempontok közé a számlák kifizetése, valamint a társulati tagok és az intézményi alkalmazottak bérének biztosítása tartozik.

Minden számlát kiegyenlítettek, illetve az intézmény vezetősége a könyvelőséggel együtt folyamatosan figyeli a költségeket, hogy a jelenlegi helyzetben minél hatékonyabb, takarékosabb legyen az együttes működése – tette hozzá az intézményvezető. Kifejtette, nem igazán magyarázható az árak ilyen mértékű emelkedése, ennek ellenére az intézménynek egyelőre nincsenek anyagi gondjai. Hangsúlyozta, a januári–februári periódus a spórolásról szól. Nehezíti a helyzetet az is, hogy sokkal kevesebb fellépést tudnak megtartani a koronavírus-járvány miatt. Mint mondta, a következő periódusban is igyekeznek, hogy a nehéz helyzet ellenére minél többször fellépjenek előadásaikkal.

„A legutóbbi energiaszámlák teljes összege 10 ezer lej volt, amit sikeresen ki is fizettünk”– közölte a Maszollal Gavril Cadariu, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház igazgatója. Hozzátette, a Maros Megyei Tanács illetékesei felkérték az intézményt, hogy próbálja felmérni, körülbelül milyen fogyasztása lesz a következő hónapokban.

Mint fogalmazott, egyelőre turnékról, kiszállásokról nem igazán beszélhetnek a járványhelyzet miatt. Ennek köszönhetően a bábszínház kiadásai csökkentek, hiszen az intézmény előadásainak csaknem felét kiszálláson vagy turnén játssza. Ezzel párhuzamosan a bevételek is csökkentek, mivel a 170 férőhelyes teremnek mindössze 30 százalékát lehet kihasználni – nyilatkozta Gavril Cadariu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?