Többszörösére nőtt Erdélyben a fűtési támogatást igénylők száma

Marosvásárhelyen hétszer annyi kérvényt adtak le, mint tavaly, Kolozsváron és Székelyudvarhelyen négyszeres a növekedés.

Erdély-szerte nagyon megnőtt idén azok száma, akik fűtéstámogatásért folyamodtak. A kiszolgáltatott fogyasztókra vonatkozó 226-os törvény alapján Székelyudvarhelyen 810 személy igényelt támogatást novemberben. Ez négyszerese az  egy évvel korábbinak, akkorugyanis mindössze 200 igénylést adtak le.

Kolozsváron is megnégyszereződött azok száma, akik fűtéstámogatást kértek: 2020 novemberében 417-en voltak, idén azonban már 1 842-en. A nagyarányú növekedés annak a következménye, hogy az idei évtől lényegesen magasabb az jövedelemhatár, amely alatt jár a támogatás.

Marosvásárhelyen még nagyobb arányban nőtt az igénylők száma, meghétszereződött a tavalyi évhez képest: idén novemberben 1 436 kérvényt adtal le a városházán, míg tavaly csak 210-t. A polgármesteri hivatal szociális igazgatóságának a munkatársai azonban még több igénylésre számítottak.Véleményük szerint a rászorulók száma magasabb, azonban az igénylés bonyolult, bürokratikus eljárás, ami sok egyszerű embert elbátortalaníthatott.

A fűtéstámogatási kérvény 14 oldal, aminek a kitöltése kihívás olyanok számára, akik nem járják gyakran a hivatalokat, ráadásul egész paksaméta igazoló iratot kell mellékelni hozzá.

Nagyváradon november 20-ig 1 659 kérvényt iktattak a városházán, Csíkszeredában pedig 560-t. Ezen öt város közül a lakosság számához viszonyítva Székelyudvarhelyen a legnagyobb a fűtéstámogatást igénylők száma. Marosvásárhelyen, melynek a népessége közel négyszerese Udvarhelyének, kb. 80 százalékkal több igénylést adtak le, mint utóbbin.

A 226-os törvényértelmében azon családok minősülnek kiszolgáltatott fogyasztónak, melyekben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 1386 lejt. Egyedülálló személyek esetében jövedelemhatár 2 053 lej. A jövedelem értékétől függően az igénylők a törvényben megszabott referenciaösszeg 10-100 százalékára jogosultak. Az aktuális szabályozás sokkal megengedőbb, mint a korábban érvényes, azonban még mindig roppant restriktív. Gázfűtés esetén például, egy család csak akkor kaphatja meg a maximális, havi 250 lejes támogatást, ha az egy családtagra eső jövedelem nem haladja meg a 200 lejt, mely összeg épp csak az éhen halás elkerülésére elég.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?