Bekeményített a tél Székelyföldön

Fagyos reggelre ébredtek a székelyföldiek szerdán, a prímet szokás szerint Bodzaforduló viszi, de nem sokkal marad el a Bucsin tető és természetesen a Csíki- és a Gyergyói-medence sem.

Az elmúlt hetek enyhe időjárása után beköszöntött a tél Székelyföldre is. Ugyan a havazás egyelőre elmaradt, ám a hőmérséklet alaposan lecsökkent, kedden reggel számos helyen mértek alacsony hőmérsékleteket.A csíkszeredai Mikó-vár téli "köntösben" | Fotó: Gábos Albin

A leghidegebb Bodzafordulón volt, ahol mínusz 17 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, alig egy fokkal volt melegebb a Bucsin tetőn. Csíkszeredában is recsegős fagy köszöntötte a városlakókat, ott mínusz 11 fokot mértek, ugyanilyen hideget rögzítettek Gyergyóalfaluban is. Nem volt sokkal melegebb Kézdivásárhelyen sem, ahol mínusz 10 fokot mutattak a hőmérők, míg Sepsiszentgyörgyön mínusz 9, Székelyudvarhelyen pedig mínusz 8 fokot mértek.Forrás: meteoromania.ro

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hideg időre és fagyra figyelmeztető előrejelzést adott ki kedden Románia egész területére, ami kedd este 8 órától csütörtök este 6 óráig érvényes.

Az előrejelzések szerint a jelzett időszakban rendkívül hideg lesz, előbb az északnyugati és a központi országrészben – ahol mínusz 15, mínusz 10 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet –, majd a csütörtökre virradóra az ország egész területén, a legalacsonyabb hőmérsékleti értékek mínusz 18 és mínusz 8 fok között alakulnak. Keleten és délkeleten megélénkül a légmozgás, 50-55 km/órás széllökésekre lehet számítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?