banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Rekordmeleget mértek Alaszkában

Annak ellenére van szokatlanul meleg, hogy naponta csak hat órán van a horizont fölött a nap.

Vasárnap az Alaszka déli részén fekvő Kodiak-szigeten 19,4 fokot mértek. Az USA legészakibb államában melegebb volt, mint Dél-Kaliforniában, illetve Cipruson és Máltán. A mediterrán szigetországokban 15-17 fok volt a maximális hőmérséklet az utóbbi napokban.Decemberben ez kánikulának számít Alaszkában/Fotó: Wikipedia

Az anchorage-i Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ezzel megdőlt a legmelegebb decemberi nap rekordja Alaszkában. Az alaszkai hőmérsékleti rekordok 1953-ig nyúlnak vissza - írja a CNN.

A rekordot az teszi igazán elképesztővé, hogy Alaszka az évnek ebben az időszakában milyen kevés napfényt kap. Kodiakban december végén a nap naponta csak körülbelül hat órán át van a horizont felett. Reggel 10 óra körül kel fel, és nem sokkal délután 4 óra után nyugszik le.

„Az a tény, hogy ez a példátlan meleg december végén következik be, amikor a nap szöge a legalacsonyabb az északi féltekén, és Alaszka kapja a legkevesebb napenergiát, még figyelemreméltóbbá teszi a dolgot” - mondta Brandon Miller, a CNN meteorológusa.

Az alaszkai rendkívüli felmelegedés szöges ellentétben áll az Egyesült Államok északi részének időjárásával, ahol a hőmérséklet jóval a normális alatt van.

De mindezek a szélsőségek összefüggnek egymással. „A decemberi szélsőséges felmelegedés ugyanahhoz a vonulathoz köthető, amely a hideg, télies időjárást hozta a Csendes-óceán északnyugati részén és Észak-Kaliforniában” - mondta Miller. „Egy erős magasnyomású terület lehorgonyzott a Csendes-óceán északi részén, néhány száz mérföldre délre az Alaszkai-öböltől. Ez a magasnyomás az óramutató járásával megegyező irányú áramlást okoz körülötte, ami melegebb, trópusi levegőt vonz a Csendes-óceán nyugati oldaláról Alaszkába”.

Kapcsolódók

Kimaradt?