Az ország egyik felében esőre, a másikban havazásra figyelmeztetnek

Másodfokú (narancssárga jelzésű), kiadós esőzésekre vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hat megyére, valamint elsőfokú (sárga), esőre és havazásra vonatkozó figyelmeztetést 12 megyére.

A kép illusztráció | Fotó: MTIA narancssárga jelzésű figyelmeztetés szerint vasárnap délig a Keleti-Kárpátok és a Déli-Kárpátok térségében kiadós esőre kell számítani, és az eső megolvasztja a havat. 1800 méter fölött a csapadék inkább havazás formáját ölti. A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 40-50 litert négyzetméterenként, néhol pedig 70 litert négyzetméterenként. A riasztás Hunyad, Krassó-Szörény, és részben Fehér, Kolozs, Bihar és Arad megyében érvényes.

A sárga előrejelzés szintén vasárnap délig érvényes a Bánságban, a Körösök vidékén, Erdély bizonyos részein és Olténia észak-keleti térségében, ahol jelentős esőzések várhatók. Ugyanakkor a Keleti-Kárpátok és Moldva észak-nyugati régióiban havazni fog, a hó megmarad. A várható csapadékmennyiség 25-40 l/négyzetméter. Ez a riasztás Suceava, Temes, Hunyad, és részben Neamţ, Bákó, Maros, Beszterce-Naszód, Máramaros, Fehér, Goj, Mehedinţi és Arad megyére érvényes.

December 26-án és 27-én Erdély észak-nyugati részén, a Körösök vidékén, Moldva és Havasalföld déli részén jégképződés veszélye állhat fenn.

Kapcsolódók

Kimaradt?