Energiaszolgáltatók: a kormány a hibás a számlázási szabálytalanságok miatt

Novemberre olyan szabályok szerint kellett volna számlázniuk, melyeket a kormány december 18-ára véglegesített.

Nem jogosak a vádak, melyek szerint a szolgáltatók tudatosan figyelmen kívül hagyva az energiaárak befagyasztására vonatkozó 259-es törvényt, szánt szándékkal, túlszámlázással károsították meg a fogyasztókat, állítja az ágazati cégeket tömörítő érdekvédelmi szervezet, az AFEER.Kaotikus a helyzet az energiapiacon | Fotó: AdobeStock

„Emlékeztetünk rá, hogy a 259-es törvény október 29-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, két nappal azelőtt, hogy elkezdte kifejteni a hatását. Az alkalmazási módszertan, bár a törvény hatályba lépésétől számított 15 napon belül ki kellett volna dolgozni, csak november 27-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A vonatkozó törvénykezés utolsó módosítása, a bizonyos részleteket tisztázó 130-as sürgősségi rendelet csak december 18-án jelent meg. Ilyen körülmények között nagyon nehéz volt a szolgáltatók számára, hogy módosítsák a szoftvereiket, s novembertől alkalmazzanak egy szabályozást, melyet csak december 18-án véglegesítettek” – olvasható a szolgáltatók közleményében.

A szervezet szerint a szolgáltatók kollektív megbélyegzése, ami az utóbbi időben folyik, veszélyes gyakorlat. „Az AFEER tagjainak nem állt szándékukban a szabályozás be nem tartása. Csakhogy ez nem volt világos és nem is közölték idejében” – állítja Laurențiu Urluescu, a szakmai szervezet elnöke.

Az üzletember hangsúlyozza, hogy az energia robbanásszerű drágulása egész Európában tapasztalható, tehát semmiképp sem írható a hazai szolgáltatók számlájára. „Az energiaszolgáltatók éppúgy megszenvedik az áremelkedést, mint a végső felhasználók. Ennek a bizonyítéka, hogy sokan közülük fizetésképtelenné váltak vagy készpénz hiánnyal küzdenek” – nyilatkozta Urluescu. Emlékeztet rá, hogy három hónap alatt 60 ezer gázfogyasztót kellett átvenniük végső szolgáltatóknak, mivel a korábbi szolgáltatójuk kivonult a piacról.

Az AFEER hangsúlyozza, hogy miközben a ujjal mutogat szolgáltatókra, a kormány nem tesz eleget a fizetési kötelezettségeinek, nem utalja idejében az árkompenzációért nekik járó pénzt. „A 259-es törvény értelmében a szolgáltatók január közepén meg kellett kapják a pénzt a központi költségvetésből a háztartási ügyfelek novemberi fogyasztásáért. A hatóságok ígéretei ellenére erre mostanáig nem került sor” – áll a szervezet közleményében. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a szolgáltatók nem fognak tudni energiát vásárolni a termelőktől, aminek a piac egészét tekintve súlyos következményei lesznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?