Intelligens Energia Egyesület: minimális számú fogyasztó kap számottevő árkompenzációt

A gáz esetében a lakossági fogyasztók kb. 10 százalékának jár csak kompenzációt, aminek a maximális értéke 150 lej körüli lehet.

A lakossági energiafogyasztók elsöprő többsége nem fog kapni idén télen árkompenzációt, mivel nem tesz eleget a 259-es törvény által megszabott feltételeknek, s az árak befagyasztása sem érinti őket. A jogszabály értelmében a fogyasztói ár be van fagyasztva 1 lej/kWh szinten, azonban ez a lakosság túlnyomó többségét nem érinti.Mennyiségi feltételei is vannak az árkompenzációnak/Fotó: Szász István Szilárd

„…az árak általában nem érik el az 1 lej/kWh-t, akkor pedig az árplafonnak nincs értelme. Úgy ítéljük meg, hogy ez a helyzet a háztartási fogyasztók több mint 75 százalékának az esetében” – olvasható az Intelligens Energia Egyesület közleményében.

A földgáz esetében a törvény 0,37 lej/kWh szinten fagyasztotta be az árakat, azonban a lakossági fogyasztók zöme számára ez semmilyen relevanciával nem bír. „Úgy ítéljük meg, hogy a idén a háztartási gázfogyasztók 85 százaléka számára nincs amit befagyasztani, mivel az ár nem haladja meg a 0,37 lej/kWh-t” – állítják a közlemény szerzői.

Hasonló a helyzet az árkompenzáció tekintetében. A villanyáram esetében azok részesülnek ebben, akiknek a havi fogyasztása 30 és 300 kWh között van. Egy másik feltétel, hogy az áramnak a szerződésben szereplő, minden költséget tartalmazó ára haladja meg a 0,68 lej/kWh-t. „Úgy ítéljük meg, hogy a fogyasztók körülbelül 25 százaléka nem felel meg a fogyasztási kritériumoknak, tehát semmilyen kompenzációt nem fog kapni. A háztartási fogyasztóknak mintegy 60 százaléka havi 1-2 lejes kompenzációt kap majd, az áramfogyasztók, kb. 15 százaléka pedig hozzávetőleg havi 30 lejig terjedő árkompenzációban részesül” – vélik a civil szervezetben tevékenykedő energetikai szakemberek.

Gázszámla kompenzációra azok jogosultak akik legkevesebb 20, legtöbb 150 köbmétert fogyasztottak novemberben. A másik feltétel, hogy 1 kWh gázért 0,125 lejnél többet fizessenek, ami valamennyi költséggel együtt kb. 0,208 lej/kWh-nak felel meg. „Úgy ítéljük meg, hogy a háztartási fogyasztók körülbelül 40 százaléka nem felel meg a fogyasztás mennyiségi kritériumainak, és semmiféle kompenzációt nem fognak kapni. A fogyasztók nagyjából 50 százalékánál az ár kisebb a referenciaárnál, ezért nem fognak kompenzációt kapni. A háztartási fogyasztók 10 százaléka legfeljebb 150 lejes kompenzációt kap” – állítja az Intelligens Energia Egyesület.

Kapcsolódók

Kimaradt?