Újabb jelentős gázszolgáltató dobta be a kesztyűt

Az Arad, Temes, Bihar és Szatmár megyékben aktív Gaz Vest egyelőre három hónapra szüntette be a tevékenységét.

A Gaz Vest Rt. átiratban tudatta az Országos Energia-szabályozó Hatósággal (ANRE), hogy ideiglenesen felfüggeszti a tevékenységét. Az aradi székhelyű vállalatnak 27 ezer ügyfele van Arad, Temes, Bihar, Szatmár és Gorj megyékben.Egymás után vonulnak ki a piacról a kisebb szolgáltatók/Fotó: Máramaros Megyei Tanács

Az átiratban a cégvezetés három okkal indokolja a szolgáltatás leállítását. Az első az energiahordozónak a hazai- és a nemzetközi piacon egyaránt bekövetkezett elképesztő mértékű drágulása. A második az energiaárak befagyasztására vonatkozó 259-es törvény. A szolgáltatók nem az árak maximálását kifogásolják, hanem azt, hogy nem tűnik biztosítottnak, hogy a kormány idejében át fogja utalni a cégeknek a befagyasztott ár és a valós piaci ár különbözetét, aminek következtében fizetésképtelenné válnának.

A Gaz Vest által felhozott harmadik ok az, hogy a bankok felfüggesztették a korábban lekötött finanszírozások folyósítását, nehéz anyagi helyzetbe hozva a vállalatot. Az aradi részvénytársaság egyelőre ideiglenes jelleggel, három hónapra függesztette fel a szolgáltatást.

A cég ügyfeleinek semmiféle hátrányuk nem származik a dologból, ugyanis automatikusan átveszi őket a legjobb árat kínáló végső szolgáltató. Jelenleg ez a Engie, mely az elmúlt hónapokban már 65 ezer fogyasztót volt kénytelen átvenni a tevékenységüket beszüntető szolgáltatóktól. Az átvétel automatikusan történik, az érintett fogyasztóknak semmit sem kell tenniük érte.

A Gaz Vest az elmúlt 10 évben folyamatosan nyereséges volt. Tavaly 71 millió lej volt a 88 embert foglalkoztató cég árbevétele, a profit pedig 13 millió lejt tett ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?