Az Északi Áramlat körüli időhúzás is magasan tartja a földgáz árát

A világpiaci ár jelenleg kb. ötszöröse az egy évvel ezelőttinek.

Szeptember elején befejeződött az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország elkerülésével, a Balti-tenger mélyén húzódó vezetéken keresztül Németországba szállító Északi Áramlat-2 kiépítése. A szakértők azt remélték, hogy ez kedvezően fog hatni az energiahordozó árára, lefelé nyomva azt.

Sajnos, a történések nem a várakozásoknak megfelelően alakultak, az új gázvezeték elkészülte nem akadályozta meg a gáz drágulását. Hovatovább, múlt héten a német hatóságok bejelentették, hogy ideiglenesen felfüggesztették az Északi Áramlat üzembe helyezési eljárását.

Erre azért került sor, mivel az új vezeték németországi szakaszát üzemeltető vállalat csak akkor kaphatja meg a szállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha megfelel a német jognak. Ezért a beruházást irányító, svájci központú Nord Stream 2 AG úgy döntött, hogy létrehoz egy német leányvállalatot. Ez a cég lesz a csővezeték németországi szakaszának tulajdonosa és üzemeltetője. Az engedélyeztetési eljárás az új cég felállításáig szünetel.

Erre a hírre reagálva a gáz ára a múlt hét elején azonnal megugrott. A legnagyobb európai gáztőzsdén, a holland TTF-en 94,60 euróra emelkedett a földgáz megawattóránkénti ára. Ennyire drága közel egy hónapja nem volt az energiahordozó. Két napra rá már 95,167 eurón állt az ár, hogy aztán november  19-re 87,125 euróra csökkenjen.

Ez még mindig a duplájánál is több a három hónappal korábbi árnak, a tavaly ilyenkorinak pedig hozzávetőleg az ötszöröse. A szakértők már nem számítanak rá, hogy az Északi Áramlat a közeljövőben kedvező hatást gyakoroljon az árakra, főleg, hogy a Gazprom nem kötött le többletkapacitást az Európába irányuló vezetékek részére.

Az európai gáztartalékok jelenleg nagyjából 17 százalékkal maradnak el az év ezen időszakában megszokottól, míg az Egyesült Államokban ez az arány mindössze 3 százalék. A világ egyik legnagyobb nyersanyag-kereskedő cége, a Trafigura arra figyelmeztetett, hogy az elégtelen gáztartalékok miatt áramkimaradások lehetnek Európában a télen, a kőolaj hordónkénti ára pedig elérheti a 100 dollárt.

Ami az Északi Áramlatot illeti, a Handelsblatt című német gazdasági lap információi szerint az engedélyeztetési eljárás felfüggesztése egy hónappal késleltetheti a vezeték üzembe helyezését. Az eredeti tervek szerint erre január elején kellett volna sor kerüljön.

(Nyitókép: Facebook/Nord Stream 2)

Kapcsolódók

Kimaradt?