Fekete-tengeri földgáz kitermelés: szép haszonnal száll ki az üzletből az ExxonMobil

Negyedmilliárd dollárnyi közpénzt keresett az amerikai nagyvállalat a meg nem valósult beruházáson.

Bár egyetlen köbméter gázt sem termelt ki a Fekete-tengerből, mégis tisztességes profittal száll ki az ExxonMobil a meg nem valósult beruházásból. A Romgaz 1,06 milliárd dollárt fizet ki az amerikai vállalatnak a Neptun Deep projektbeli részesedéséért. Ez hozzávetőleg 250 millióval több, mintamennyit a kőolajipari óriásvállalat költött a projekt keretében.

Az ExxonMobil 2008-ban társult az OMV Petrommal a nyíltvízi Neptun Deep földgázmező kitermelése céljából. A két vállalat 1,5 milliárd dollárt költött mostanáig, a költségek fele-fele arányban oszlottak meg. A kitermelés a mai napig nem kezdődtek meg, a befektetők számára nem túl előnyös offshore-törvény elfogadását követően ugyanis a beruházást befagyasztották.

A Romgaz a nyár elején kezdte meg a tárgyalásokat az ExxonMobillal, körülbelül egy évvel azután, hogy az amerikaiak bejelentették, kiszállnak a beruházásból. Ha gyorsabban mozognak, valószínűleg kevesebbet kellett volna fizetniük, a tárgyalások megkezdése óta azonban a gáz világpiaci ára drasztikus mértékben megnőtt. Az állami vállalat és az ExxonMobil közti tárgyalások megkezdésekor a Neptun Deep lelőhely 14 milliárd dollárt ért, ez időközben 28 milliárdra nőtt. A lelőhely gázkészletének a mennyiségét 80 milliárd köbméterre becsülik.

A Romgaznak jelenleg 530 millió eurója van készpénzben és bankbetétek formájában. Hogy ki tudja fizetni az Exxont, egy 323 millió eurós bankhitelt készül felvenni.

Azt, hogy mikor kezdődhet a Neptun Deep kitermelése, továbbra sem lehet tudni, az OMV Petrom azt az offshore-törvény módosításától teszi függővé.

(Nyitókép: Facebook/GSP)

Kapcsolódók

Kimaradt?