banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Putyin kiadta az utasítást a gázszállítások növelésére, csökkent az energiahordozó ára

A bejelentés után lefelé mozdult el az ár a holland gáztőzsdén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte szerdán kora este, hogy a Gazprom novemberben növelje meg szállításait az európai földalatti gáztározóiba.  Putyin arra utasította Alekszej Miller Gazprom-elnököt, hogy miután a vállalat november 7-ig vagy 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tárolókba, kezdje meg a tervezett munkálatokat a saját európai – ausztriai és németországi – földalatti tározóiba irányuló gázmennyiség növelésére.

A bejelentés hatására szerda este hatra 88-ról 85 euróra esett földgáz ára a holland TTF gáztőzsdén, míg csütörtök reggel folytatódott a lejtmenet, eljutott egészen 76,5 euróig. A délelőtti kereskedésben a 79 euró/MWh körül ingadozott az ár. A csütörtöki átlagár végül 77,032 euró lett.

Ez jelentős csökkenés az elmúlt két év maximumát jelentő október 5-i 116,02 euróhoz képest, de még mindig roppant magas érték. 2019 október 30-án 18,219 euróért kereskedtek a gázzal a TTF-en, nem igaz tehát, hogy az árat a koronavírus-járvány nyomta volna le. Ami az utóbbi idő történéseit illeti, a holland gáztőzsdén már bő két héttel azelőtt lejtmenetbe kapcsolt a gáz ára, hogy Putyin leszólt volna a Gazpromnak.

Korábban Oroszországot azzal vádolták, hogy tudatosan idézett elő hiányt a földgázpiacon, hogy ezzel áremelkedést érjen el.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?