banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Nem növelte a szállításait a Gazprom, ismét emelkedik a gáz ára

A legnagyobb európai gáztőzsdén jelenleg ötször annyiba kerül a földgáz, mint egy évvel ezelőtt.

A közvélemény manipulálását célzó közönséges blöffnek tűnik Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentése, miszerint október végén utasította Alekszej Miller Gazprom-elnököt, hogy miután a vállalat november 7-ig vagy 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tárolókba, kezdje meg növelni a gázmennyiséget a saját európai – ausztriai és németországi – földalatti tárolóiba.

Az orosz állami gázexportőr Európába irányuló szállításai nemhogy nőttek volna, de csökkentek az elmúlt napokban. Hétfőn teljesen leállt a szállítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon át Németországba tartó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa vezetéken, miután a németországi szakaszt üzemeltető Gascade vállalat három napra megfordította az áramlást nyugatról keleti irányba. Október vége óta másodjára fordul elő, hogy meg kellett fordítani az áramlást a gázvezetéken.

Ennek hátterében az áll, hogy a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországba is érkezik földgáz, de nemcsak Oroszországból, hanem Németországból is. Ha azonban Oroszországból kevesebb földgáz érkezik, mint amennyit Lengyelország vásárolt Németországtól, a Gascade megfordítja az áramlást, és az Északi Áramlat vezetéken érkező orosz földgázt táplálja be és küldi tovább Lengyelországba.

Elemzők szerint azonban a Gazprom nem kötött le többletkapacitást a Jamal-Európa vezeték lengyel határon fekvő Mallnow német mérési pontján, sem pedig az orosz–ukrán határon lévő Szudzsa és Szokhranovka belépési pontokon, így nem lehet arra számítani, hogy növeli gázexportját.

Mindezek fényében természetesnek tekinthető, hogy a holland gáztőzsdén az elmúlt napokban ismét nőtt a gáz ára. Putyin október 27-i bejelentését követően az energiahordozó ára csökkenni kezdett, két nap alatt 87,162 euró/MWh-ról  64,864 euró/MWh-ra esett. Itt azonban meg is állt a csökkenés, azóta a földgáz ismét drágul.

November 8-án a holland gáztőzsde 79,074 eurós árral zárt. Ez ötszöröse az egy évvel korábbi, 15 euró körüli árnak.

Az sem ígér sok jót, hogy az exportált földgáz átlagárára vonatkozó előrejelzését október közepén a Gazprom ezer köbméterenként 295-330 dollárra emelte az augusztus végi 269,6 dollárról és a júniusban becsült 240 dollárról. A vállalat idei évre vonatkozó költségvetésében eredetileg csupán 170 dolláros ár szerepelt.

(Nyitókép: Máramaros Megyei Tanács)

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?